The Mortal Instruments: City Of Bones

1406307629Ja, som jag redan babblat om ett par gånger, så är det här bra. Jag läste The Mortal Instruments: City Of Bones i rasande snabbt tempo, inte för att boken är särskilt tunn (ca 400 sidor i den version jag läste) utan för att jag kände den här sköna ”bara några sidor till så”-känslan, och då går det undan.

Bokserien ”The Mortal Instruments” av Cassandra Clare består av sex delar, där den sista, ”City Of Heavenly Fire” utkommer 2014. Dessutom finns det en prequel-serie som heter ”The Infernal Devices” där sista delen av tre utkommer i mars 2013. Ska man klassa den som nåt så är det urban fantasy – inga fotvandringar till Mordor så långt ögat når. Istället pratas det anime, piercings och motorcyklar lika självklart som det pratas skarpslipade vapen och magi.

Det som slog mig när jag läste den var hur rappt berättat den var. Ett drivet språk, naturlig dialog, och intressanta karaktärer – sånt som känns självklart, men som påfallande ofta saknas. Men Clare lyckas navigera runt uppenbara klavertramp och tar med läsaren in i en värld som känns mer ”Buffy the Vampire Slayer” eller kanske ännu hellre ”Angel” än ”Twilight”, och ingen kan vara gladare för det än jag. På samma sätt som i Buffyverse så finns så gott som varenda övernaturlig varelse man kan komma på och några till i verkligheten i New York, vilket huvudpersonen Cassie Fray upptäcker. Självklart finns den smått obligatoriska kärlekstriangeln med, men den ställs på ända på ett sätt som faktiskt gör det intressant att följa.

En annan trevlig sak är att Cassie, till skillnad från många av sina gelikar i t ex Twilight eller nyligen recenserade Halvblod, inte är komplett irriterande eller fullständigt dum i huvudet, utan tvärtom nån som man vill följa. Samma gäller de andra personerna, framför allt den manliga huvudpersonen Jace, men även den här seriens Voldemort, dvs Valentin Morgenstern som är sådär skönt fascistisk och obehaglig som en riktig skurk ska vara.

Som sagt, jag gillar det här skarpt. Vill man så kan man ju kolla in trailern i föregående inlägg för att få en bild av hur karaktärerna ser ut i den kommande filmen, men varför vänta? Spring och köp istället och börja läs!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s