Jellicoe Road

jellJag kan säga så här: Jellicoe Road är utan tvekan den absolut bästa ungdomsbok jag läst, definitivt topp 5 på min all-time-high, och definitivt en av de böcker som förtjänar vartenda lovord och utmärkelse den fått och kommer att få. Ska man gnälla, så är det väl att den är trögstartad, men när den väl börjar få upp farten efter 50-60 sidor så är det bara att att se till att man får vara ostörd och sitter bekvämt så att man kan få fortsätta läsa. Och omslaget! Vem godkände det där??

Den stora styrkan i boken är den snudd på perfekta blandningen av en spännande historia, ett underbart språk (och därmed bevis på en översättare av rang i Katarina Kuick) och karaktärer som är så välbeskrivna och levande att man önskar att de faktiskt fanns på riktigt, för att det faktiskt känns som om de gör det. Sättet som personerna tänker och pratar med varandra, återblickarna, kärlekshistorien, ångesten och osäkerheten, allt är så välskrivet att det är snudd på omöjligt att föreställa sig hur romanen skulle kunna vara bättre.

Det är svårt att skriva en recension som gör romanen rättvisa när jag inte kan annat än att höja den till skyarna och rekommendera den till varenda människa som överhuvudtaget tycker om böcker. Så pass bra är den. Jag ska läsa om den på engelska så snart jag kan.

Jag längtar redan.

En reaktion på ”Jellicoe Road

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s