Underverk

913216100XFör nåt år sen snubblade jag över boken ”En fantastisk upptäctk av Hugo Cabret” av Brian Selznick. Jag blev helt såld på boken, och därefter även Martin Scorseses filmversion som kom i början av 2012. Kanske inte särskilt förvånande att jag fastnade för den då boken är en medryckande berättelse som förmedlas genom både ord och underbara blyertsteckningar om vänskap, saknad efter föräldrar, mystiska händelser och en kärleksförklaring till filmens barndom. Det säger nästan sig själv att den sitter som lillfingret i örat för en kille som hoppade av programmeringskurser för att läsa filmhistoria och älskar serietidningar och mysterier.

Så i höstas fick jag hem nästa bok, ”Underverk”. Den är i samma stil, text blandat med långa sekvenser av blyersteckningar som blir som en stum bilderbok eftersom ingen text finns i teckningarna förutom skyltar för gatunamn och liknande. I den här boken får det dessutom en dubbel effekt då teckningarna berättar den ena berättelsen som utspelar sig i dåtid, medans texten berättar om det som händer i nutid (ok, 1970-talet då). Dessutom, vilket är den riktiga finessen, så handlar bokem om två döva personer, och därför blir det en ytterligare finess i att man själv får tolka bilderna helt utan text. Ni fattar när ni läser den. Så här beskrivs handlingen i boken på Adlibris:

”I hemlighet önskar både Ben och Rose att deras liv såg annorlunda ut. Ben saknar sin döda mamma och längtar efter sin pappa som han aldrig har träffat. Rose drömmer om en berömd skådespelerska och samlar allt hon kan hitta om henne i en klippbok. Så kommer Ben oväntat sin pappa på spåren och Rose läser en lockande rubrik i tidningen. Upptäckterna leder dem ut på varsin vådlig resa, på jakt efter det som de saknar. De två barnens berättelser utspelar sig med femtio års mellanrum och skildras på olika sätt, Bens i ord och Roses i bilder. Men deras vägar korsas – trots avstånd i tid och rum – och deras öden flätas till slut samman.”

Jag gillar det här. Skarpt!

Sleznick har en förmåga att beätta på ett sätt som gör att man vill läsa vidare, njuta av teckningarna och i det här fallet få en inblick i hur tillvaron är för döva barn, dels sådana som varit döva hela livet, och även sådana som varit hörande tidigare.

Båda böckerna rekommenderas således varmt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s