The fault in our stars

the-fault-in-our-starsPå många års-bästa-listor omnämndes John Greens ”the fault in our stars” som en av årets bästa böcker och kallades bland annat 2012 års ”Jellicoe Road” (som jag redan hyllat här på bloggen).

Så när jag fick hem ett exemplar gjorde jag min bästa imitation av mr Burns och gned mina händer och väste ”excellent…” I hopp om ännu en stor läsupplevelse.

Men jag fattar inte.

Jag fattar faktiskt inte vad som är så bra med ”The fault in our stars”.

Visst, Hazel är en tuff och kvicktänkt tjej. Som Juno med cancer ungefär.

Och Augustus, vilken underbar karaktär. Jag tänkte hela tiden på Damon i The Vampire Diaries när han är på sitt allra charmigaste humör. Men vill ha hans intellekt. Hans verbalitet.

Deras replikskiften är underbara. Det finns repliker som är av renaste guld.

Och visst är det coolt att Afasi & Filthy och Snook är med på ett hörn i boken.

Men allvarligt talat, sista tredjedelen av boken är ungefär lika smörig som stekpannan efter att man stekt ett extra stort paket bacon. Eller en Nicholas Sparks-roman som filmats med Veckans Hunk i huvudrollen. Det är förutsägbart på ett sätt som inte bara gör mig besviken utan också likgiltig, trots att jag faktiskt tycker oerhört mycket om karaktärerna trots allt. För de som tror att jag är känslokall kan jag motbevisa det:

När jag läste färdigt ”Marley och jag” en kväll för flera år sen skulle jag möta min sambo efter hennes jobb trodde hon att jag blivit tokförkyld på en kväll, så rödögd och svullen som jag var. Men så var det inte. Jag grät bara hejdlöst, på samma sätt som när jag läste ”En man som heter Ove”.

Men här blev det bara en smula fuktigt i ena ögonvrån.

Så nej, jag fattar inte. Trots himlastormande kärlek, cancer och Augustus Waters.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s