Udda Verklighet

9173552984Vi bodde i Malmö i några år, men det var ett tag sen. Jag kommer ihåg när SF-bokhandeln öppnade och att jag såg fram emot det eftersom det var nåt som saknades i stan.

Där jobbar även Nene Ormes, som är författare till den svenska urban fantasy-romanen Udda Verklighet som utspelar sig i just Malmö. Det är ett koncept som jag gillar skarpt, och det hela påminner rätt mycket om Neil Gaimans Neverwhere-roman. Nu gillar jag Gaiman som attans och ser absolut inte detta som nåt problem, tvärtom.

Udda, som huvudpersonen heter, dras in i en värld av magi och övernaturligheter mitt i centrala Malmö, en värld av hamnskiftare, orakel som bor i Turning Torso och sanndrömmar. I mitt huvud ser alla karaktärerna ut som figurer ur Spirited Away eller Howl’s Moving Castle. Jag vet inte varför, men det passar.

Jag läste nån kommentar som gick ut på att Malmö var helt fel miljö för urban fantasy. Det är helt fel – om det är nån stad som står med ena foten i det gamla och andra i det nya och alla möjliga sorters människor samlas i staden, då är det Malmö, och därför känns det helt naturligt och rätt att Udda Verklighet utspelas just där.

Jag kan känna att jag inte riktigt kommer karaktärerna så nära som jag skulle vilja, även om jag dras med i berättelsen – det beror väl dels på att den är ca 200 sidor kortare än motsvarande amerikansk roman, och dels på att jag på nåt sätt är mer intresserad av staden Malmö som karaktär i boken än vad som är tänkt, och det är ju naturligtvis beroende på mina år i staden.

Men återigen, jag gillar det här, och uppföljaren ligger just nu på nattduksbordet. Det säger väl nåt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s