Questionable Content

Om någon 2005 sagt till Jeph Jacques att han skulle komma att kunna leva på sin webbserie Questionable Content och ritat över 2500 strippar är det tveksamt att han tagit denne någon på allvar. Men i skrivande stund har han publicerat 2577 strippar och sålt så pass mycket merchandise att han kan jobba med QC på heltid sedan flera år tillbaka.

Vad som startade som en en komisk serie om indie-popfantasten Marten, hans AnthroPC Pintsize och ett ständigt växande galleri av vänner har vuxit till att bli en av de mest fängslande serier jag nånsin läst. Ett exempel kanske är på sin plats: Igår skulle jag bara läsa ett par strippar när jag gått och lagt mig. Två timmar senare släcker jag tillslut skärmen på min iPad, och då har en av seriens absoluta höjdpunkter (och vändpunkter) utspelat sig,

Vad är det som är så fängslande då? Det är svårt att sätta fingret på det, men kanske är det förhållandet mellan Marten och den smått fantastiska karaktären Faye som i bästa såpoperastil ständigt pendlar mellan hopp och förtvivlan. Eller kanske är det för att Jacques så sömlöst blandar romantik, slapstick, psykologiskt drama och humor, ibland till och med i samma stripp. För lika ofta som det kan handla om Fayes traumatiska upplevelse av sin pappas självmord kan det handla om ren och skär buskis och under-bältethumor. Eller kanske är det det ständiga refererandes till obskyra indie och metalband som tilltalar en gammal musiknerd som undertecknad.

Men kontentan är att det är ett ständigt växande och extremt underhållande litterärt verk som Jacques har skapat, och som möjliggjorts av den moderna tekniken. Att han gärna interagerar med sina fans och kommenterar nästan varje stripp (så gott som varje uppdatering åtföljs av ett blogginlägg) är också nåt som möjliggörs på det här sättet.

Var hittar man serien då? Här såklart: www.questionablecontent.net

 

2527

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s