Allegiant och konsten att avsluta en serie

allegiantDet är något speciellt med att avsluta en serie. Särskilt om det är slut på riktigt – när det liksom inte kan bli nån uppföljare. Jag gillar det – ett tydligt, definitivt avslut, så länge det fungerar för själva berättelsen. Det får vi i Allegiant. Det är kanske inte slutet jag själv hade valt, men det är ett både värdigt och vettigt slut utifrån den kontext som karaktärerna befinner sig i. En liten del av internet gick ju sönder i samband med att allt fler läste ut Allegiant, och kritiken har inte varit nådig, titta till exempel på recensionerna på Amazon, men jag är en av de som tycker att Veronica Roth var modig i sitt beslut att hålla sig sann till sin ursprungstanke och tema, och därmed inte ta den enkla vägen ut. Att läsare sen inte nödvändigtvis håller med eller tycker om slutet är en helt annan sak.

Karaktärerna i Allegiant, eller rättare sagt hela Divergent-trilogin, gör en lång resa, kanske mer mentalt än fysiskt (de härjar ju trots allt mest runt i Chicago i två böcker, det är ju inte förrän i Allegiant de beger sig lite längre ut, hela vägen ut till O’Hare-flygplatsen). Att därför låta Tobias/Four få komma fram ytterligare genom att låta några kapitel berättas ur hans perspektiv blir därför ett lyckat drag, och jag önskar nästan att det hade gjorts tidigare för att låta hans röst höras tydligare.

Däremot är ett problem i hela serien att alldeles för stort persongalleri, vilket gör att åtminstone jag stundtals tappar överblicken och därmed även får ett mindre engagemang i alla sidokaraktärer. Jag satt flera gånger och fick fundera över ”vem var det här nu igen”. Inte heller världsbeskrivningen är så bra som den skulle kunna vara. Frågeställningen ”men varför skulle nån göra så?” dyker upp lite för ofta, och det förtar en del av intrycket och läsupplevelsen. Samtidigt är det ett gediget arbete, och läsningen går fort och boken är en riktig sidvändare.

Som sagt att det är ett väldigt starkt slut på en bra serie, klichéstapling och tidigare nämnda problem till trots. Det intressanta är vad Veronica Roth kommer att göra härnäst.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s