Doktor Glas I presume?

soderberg-hjalmar-doktor-glasDet  blev en liten tunn klassiker nu i veckan – Hjalmar Söderbergs ”Doktor Glas”. Bloggen återgår därefter till lite ungdomligare litteratur i form av Rainbow Rowells ”Eleanor and Park”!

Titel: Doktor Glas

Författare: Hjalmar Söderberg

Om: Doktor Tyko Gabriel Glas som är lika förälskad i fru Gregorius som han föraktar hennes make, vilket till slut leder till dödliga konsekvenser.

Citat: ”Man vill bli älskad, i brist därpå beundrad, i brist därpå fruktad, i brist därpå avskydd och föraktad. Man vill ingiva människorna något slags känsla. Själen ryser för tomrummet och vill ha kontakt till varje pris som helst.”

Omdöme: Doktor Glas är en svensk klassiker som jag faktiskt inte läst förrän nu. Jag minns att vi läste Söderbergs ”En herrelös hund” i gymnasiet, och att jag redan då tyckte att söderberg verkade vara en läsvärd författare, sen skulle det tydligen ta nästan 20 år innan jag tog tag i den tanken… men bättre sent än aldrig, eller hur? Lite drygt 120 sidor, några bussresor senare så är vi i hamn med doktor Glas djupt tragiska liv. Dagboksformen gör att man får en väldigt djup inblick om doktor Glas känsloliv och hans innersta tankar, vilka är otroligt pessimistiska och dystra, naturligtvis på bekostnad av att vi inte får någon större inblick i de andra karaktärerna i boken – de filtreras ju genom Glas åsikter om dem. Hans människosyn är så svart att man snudd på blir deprimerad själv. Samtidigt är boken i sig en oerhört fascinerande diskussion om moral och etik, en som doktor Glas faktiskt till och med för med sig själv i den senare delen av boken.

Och visst är det en bra bok. Man känner hela tiden den där närvaron av en riktigt skicklig författare när man läser, och sällan har man väl kommit så nära och tagit del av en så levande litterär karaktär som doktorn.

Finns att köpa på Bokus, Adlibris och CDON.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s