Citat-situationen

När jag och min sambo lyssnar på musik gör vi det på helt olika sätt. Hon är en text-människa, medan jag är 100% musik-människa. Hon är fantastisk på låttexter, och tar till sig orden. Medan jag helt gräver ner mig i gitarrer och trummor och samplingar och allt sånt. Det beror ju givetvis en del på våra olika intressen. Hon älskar poesi och har läst massor av sånt – jag har spelat metal och hardcore i flera år och ägnat massor med tid till att plocka sönder låtar för att kunna skriva egna.

Så vad har det här med böcker och läsning att göra? Är inte det här en bokblogg?

Jo, så här är det.

Kollar jag igenom mitt Twitter- och instagramflöde just nu, så kryllar det av folk som plockar citat ur Tahere Mafis ”Ignite me”. Epicreads publicerade till exempel en bild på boken med massor av post-its som markerade citat i boken.

Jag kan inte relatera till det här alls.

För mig handlar läsning om den övergripande berättelse, inte enskilda meningar. Jag har aldrig strukit under citat i en bok förutom när jag pluggade och det behövdes för inlärning eller uppsatsskrivande.

Men varför är det så här?

När det gäller musik kan jag ju härleda det hela enligt vad jag skrev lite tidigare. Med böcker är det inte lika lätt.

Kan det handla om hur vi fostras att läsa? Vad vi blir lärda att leta efter i texter? Kan det skilja på manligt och kvinnligt läsande?

Blir tjejer mer uppmuntrade att läsa och skriva dikter och därför blir mer intresserade av ord och formuleringar än vad killar blir? Eller är det bara ett personligt intresse som inte har med kön och sociala konstruktioner att göra?

Eller är det rentav bara en grej som uppstått som ”man ska göra” för att man ser att alla andra gör det?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s