Måste man läsa färdigt?

En samvetsfråga egentligen. Å ena sidan, om jag tycker att nånting är riktigt dåligt – story, karaktärer, språk, varför ska jag då lägga en antal timmar på nåt som i slutändan inte kommer att ge mig mer än ”ännu en bok läst” när jag kanske kunde ägnat mig åt nåt mer vettigt, säg sortera strumpor istället?

Å andra sidan, är det så att det är nåt jag inte förstått storheten i? Kanske blir det bra om man läser hela boken, att nåt händer som bara vänder alltihop? Hur länge ska man förväntas hålla ut som läsare?

Typexemplet i mitt fall är den i mitt tycke fullkomligt värdelösa ”50 shades of Grey”. Jag började läsa den när det pratades så otroligt mycket om den, varenda människa höll ju på med den. Visst är det så att jag inte är den primära målgruppen för boken, men jag tyckte att jag var såpass intresserad att det borde gå bra ändå.

Jag klarade ungefär 60 sidor.

Men kan jag verkligen göra en vettig bedömning av en bok på 60 sidor? Är det ett rättvist beslut mot boken, mot författaren, mot mig själv när jag så snabbt ratar den till förmån för någon annan bok? Jellicoe Road är ju en sån bok som egentligen inte kommer igång förrän efter 100 sidor, nåt som fick min sambo att skippa boken trots mina högljudda protester. Vilka krav är egentligen OK att ställa?

3 reaktioner på ”Måste man läsa färdigt?

 1. Svårt det där! Jag brukar inte ge upp böcker, men känner jag efter 100 sidor ungefär att det verkligen inte är något för mig brukar jag lägga av. Känns som lite slöseri med tid att läsa nåt man tycker är uruselt när man kunde läsa nåt riktigt bra istället.

  Gilla

  1. Jo, men ungefär så är det ju, att konsumera nåt dåligt, oavsett om det är en bok, film, skiva, muffin etc är ju bara slöseri med tid. Problemet är väl om det handlar om nån sorts superklassiker/snackis som alla säger att man MÅSTE läsa, och själv tycker man att det är värsta skräpet.

   Gilla

 2. Jag har ganska svårt för att lägga bort en bok även om jag inte gillar den, men jag försöker att bli bättre på det. För jag har så många böcker jag vill läsa! Det känns dumt att lägga tiden på någon som jag inte tycker är bra.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s