Lex-läsning

lex-bokTitel: Lex bok

Författare: Sara Kadefors

Om: Augustprisnominerad bok om Lex som går i gymnasiet, är allmänt ointresserad och som startar en blogg som alter egot Maya, en blogg som får långt större konsekvenser än hon nånsin kunnat ana.

CitatJag (Lex) pekar på honom med ciggen.”Släpp det där med att du måste skapa. Vi är lurade att tro att vi mår så bra av att vara kreativa, men egentligen ger kreativiteten oss bara en massa ångest. Märker du inte det själv? Jag tycker du ska försöka frigöra dig från kraven”

Omdöme: Ibland är det svårt att frigöra sig från sina förväntningar. Sara Kadefors har ju ett gott renommé, skrivit flera hyllade ungdomsböcker tidigare och boken blev som sagt Augustnominerad 2013. Den har fått höga betyg och massor av lovord från alla möjliga ord.

Jag tycker inte om den alls.

Ärligt talat hittade jag inte mycket jag tyckte i boken överhuvudtaget. Huvudpersonen Lex… är en av de mest irriterande huvudpersoner jag nånsin läst om. Det finns ingen charm, ingen sympati, inga försonande karaktärsdrag alls. Hon är bara en lat, cynisk och barnslig 18-åring, och det blir gammalt rätt snabbt. Jag fick konstant sitta och påminna mig själv om att ”tonåringar har det inte lätt, det är en jobbig tid i ens liv, du kanske inte kan relatera till henne för att du är 34 år och kille, kommer du inte ihåg hur det var” och så vidare. Och jo, jag kan känna igen en del. Jag minns visst hur det var. Jag var inte den gladaste av gymnasieelever heller. Jag hade åsikter. Tyckte andra människor som inte var som mig kunde vara helt värdelösa.

Men jag var ALDRIG ELAK. Aldrig dum i huvudet på det sätt som Lex faktiskt är.

Det hon utsätter folk i sin omgivning för är bara manipulativt och helt enkelt elakt. Fine, hon gillar inte mammas nya kille Bruno, ungdomsboksförfattaren som har dålig kontakt med ungdomar (farligt nära att kasta sten i glashus där eller?), men betyder det att man ska sjösätta en både barnslig och ond plan för att förstöra hans karriär, för det är ju det som är syftet med att hon startar en blogg från början?

Så, nej jag tycker inte om henne. Jag tycker ärligt talat inte om nån av karaktärerna, från den totala klichéorgien vid namn Jonathan, som är Lex enda vän till alla representanter från vuxenvärlden. Ja, ur en tonårings perspektiv är kanske alla andra dumma i huvudet och hela världen är emot en, men jag som läsare är inte det. Det finns inga, varken kvinno- eller mansporträtt, som känns nyanserade, intressanta eller trovärdiga. Något som egentligen i mitt tycker sammanfattar hela boken.

Jag förstår att syftet med boken är att skildra livet för moderna tonåringar, sökandet efter en egen identitet och lockelsen och faran med alla de former av sociala medier som finns och den snabba bekräftelsen och kickarna som det kan medföra, och det kan jag naturligtvis sympatisera med. Det är något som man ska problematisera och diskutera, för det är inga enkla saker. Jag kan bara inte se att den här boken gör det på ett sätt som tilltalar mig.

Synd – jag trodde verkligen på det här, men långt under förväntan.

Finns att köpa hos Adlibris, CDON och Bokus precis som vanligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s