De Utvalda

978915525755297891552575909789155258825Titel: De Utvalda: Tankeläsaren (del 1), monstrets Dotter (del 2), Hemligheternas rike (del 3)

Författare: Kristin Cashore

Om: krig och kärlek i de sju kungadömena, monster och förmågor och om att acceptera sig själv och att utvecklas som människa.

Omdöme: Jag funderade rätt länge på om jag skulle ge mig på att recensera hela trilogin i ett svep eller om jag skulle gräva ner mig i var och en av de tre böckerna i serien. Med facit i hand hade jag egentligen kunnat ge mig på dem allteftersom jag läste dem, då de är betydligt mer fristående än t ex Hungerspelen.

Det som framför allt gläder mig med Cashores trilogi är att de tre olika kvinnliga huvudkaraktärerna Katsa, Flamma och Bitterblue är riktigt bra karaktärer. De är fighters, var och en på sitt sätt utifrån sina egna förutsättningar – smarta, självständiga, viljestarka och helt enkelt riktigt positiva bekantskaper. De är inga späda varelser som inte kan göra annat än att sitta och tråna efter de tuffa killarna och bli helt svimfärdiga så fort någon som ser ut som en grekisk gud går genom dörren. Jag blir så glad, och det fina är att det inte heller sker på de manliga karaktärernas bekostnad! Tvärtom finns det en stark känsla av ömsesidig respekt mellan de olika konstellationerna och det är ju bara att tacka och ta emot.

Rent storymässigt gillar jag serien i stort. Cashore har lyckats skapa en fantasyvärld som känns fräsch, utan att vara nerlusad av fantasyklichéer. Jag tycker att första boken lider lite av ett för plötsligt och abrupt slut, jag hade gärna sett lite mer utdraget händelseförlopp (och det är ju ändå ett gott betyg i det här fallet) innan själva upplösningen händer mellan Katsa, Bitterblue och Leck.
Monstrets dotter som är den andra boken i serien är ju den mest fristående av böckerna både rent tidsmässigt men även geografiskt eftersom den utspelar sig i en annan del av världen och med väldigt få beröringspunkter med föregående bok, och är ju därför om man ska vara helt ärlig inte helt nödvändig egentligen… Om man ska vara helt krass skulle man ju hyfsat enkelt kunna skriva in de viktigaste delarna av den i de andra böckerna som epiloger eller prologer, men samtidigt är det helt enkelt så att det är ganska trevlig läsning så man kan gott läsa den ändå, men den är ju inte helt livsviktig för den övergripande berättelsen om man säger så.
Bitterblue, det töntiga namnet till trots, är istället en mer direkt uppföljare till Tankeläsaren och fungerar därför bättre i sammanhanget och ger läsaren en möjlighet att få reda på mer om världen och vad som hände efter händelserna i första boken
Böckerna är alla skrivna på ett lättläst och bra språk, även om jag har jättesvårt för de engelska namnen på saker, Leck City t ex och hade säkert inte stört mig på det om jag läst serien på engelska. Så där har översättningen inte fungerat klockrent för mig, men har man överseende med dtta så finns det inget annat att klaga på.

Jag kan alltså inte göra annat än att rekommendera serien till alla som gillar vettiga karaktärer (och vem gör inte det?) i en trevlig serie böcker som lätt får några timmar att flyga förbi.

Köp på Adlibris, CDON, Bokus eller allra helst på Fritzstahl.com .

2 reaktioner på ”De Utvalda

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s