Rör mig inte!

9789174750973Titel: Rör mig inte!

Författare: Tahereh Mafi

Om: 17-åriga Juliette vars beröring kan döda, och Adam och Warner som på var sitt sätt är besatta av henne.

Första raden: Jag har varit inlåst i 264 dagar.”

Omdöme: Mitt intresse för den här serien började egentligen med att alla möjliga andra bokbloggar och amerikanska sidor gick fullkomligt bananer över att sista delen i den här serien, ”Ignite me” kom ut på engelska för nån månad sen. Varenda sida jag kollade gick ner i spagat och allt och kunde inte göra nåt annat än att skriva om boken. Så jag började undra vad det var jag hade missat, och till slut tog jag hem första delen som på svenska alltså heter ”Rör mig inte!”. Jag var från början mer än lovligt skeptisk över det här med Mafis stilgrepp med de överstrukna meningarna i texten, men efter att ha läst boken måste jag säga att det faktiskt fungerade betydligt bättre än vad jag trodde. De överstrukna passagerna blir som Juliettes förbjudna tankar eller underförstådda meningar, och det är nåt som jag inte sett göras på det här sättet tidigare.

Om man ska fortsätta att prata om språket i boken så är det ett språk fyllt med målande metaforer och ett kraftfullt och nästan poetiskt språk ibland. Mafi är en skicklig författare och översättaren måste haft fullt upp men har gjort ett riktigt bra jobb, så boken är nästan värd att läsa bara för den sakens skull, för det ska gudarna veta, att göra en bra översättning är inte alls så enkelt som man skulle kunna tro.

Vad kan man säga mer om boken då? Nu är det ju så här att det här är en dystopi med tonåringar i huvudrollen. Då är det ju nästan obligatoriskt med… ja, vad tror ni?

En himlastormande kärlekshistoria så klart. Och för det mesta tycker jag att det funkar. Ibland känns det som att det blir lite väl överdrivet och halvvägs till tantsnusk, men mestadels så är det en tonårsförälskelse med superkrafter och utifrån den situation och förhållande som karaktärerna har till varandra är det ändå fullt förståeligt att känslorna är så häftiga som de är.

Hur som helst, det här är bra. Det går blixtrande fort att läsa, det är actionfyllt och romantiskt om vartannat och man har både karaktärer att tycka om och en riktigt härligt ondskefull figur att tycka illa om (och så klart sympatisera med, annars blir det ingen bra skurk).

Adlibris, CDON, Bokus eller Fritzstahl.

Provläs här via Smakprov.se!

Åsså en bokträjler på det:

En reaktion på ”Rör mig inte!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s