Från bra till blä på nolltid

När det blev klart att Amazon tog över Comixology höjde i alla fall inte jag på ögonbrynen nåt nämnvärt. ”OK” tänkte jag, Amazon kan ju sina grejer. Det jag, och uppenbarligen många andra inte hade tänkt på var hur snabba Amazon kan vara på att implementera sin affärsmodell. För ett tag sen tipsade jag om appen Comixology, som VAR ett fantastiskt enkelt och bra sätt att köpa och testa amerikanska serier från flertalet av de stora förlagen i USA, även de två stora drakarna Marvel och DC, men även många indie-förlag. En av de riktigt trevliga funktionerna i iOS-versionen var möjligheten att göra in-app-purchases, och spontanshoppa serier genom att betalningen var kopplad till ens Apple-ID, precis som många spelföretag har fattat och tjänar grova pengar på varje dag.

Nu är ju Apple inte dummare än att de tar hela 30% i avgift för varje sådant köp, och Amazon är i sin tur inte mer korkade än att de inte vill betala så pass mycket till Apple. Därför har man till min och många andras stora sorg helt sonika tagit bort möjligheten till detta i den nya app som släpptes för ett tag sen, dvs exakt samma sak som de gjort i Kindle-appen. Man måste alltså numera registrera sitt kontokort eller använda PayPal på hemsidan och därefter gå in i appen och synka ner sina köpta serier, vilket alltså betyder ett par extra steg för att få sina inköp om man nu inte vill läsa dem på sin dator (och ärligt talat, det är inte nåt som funkar för mig).

Jag förstår så klart Amazons beslut, men det gör så klart att det hela känns väldigt tråkigt att hanteringen blir betydligt krångligare efter en så stor del av användarupplevelsen gått förlorad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s