Lite allvar ibland.

Ja, läs och häpna! Ibland kan även den här bloggen få för sig att vara lite vettig. Snubblade över en intressant artikel borta på io9.com med titeln ”Why do we care so much about what female superheroes wear, anyway?” och den tar upp något som faktiskt är väldigt intressant även i andra medier, men så klart främst i serietidningar. man behöver dock inte anstränga de små grå särskilt mycket för att se att samma problematik naturligtvis återkommer i TV, film, dator/tv-spel ja, media i allmänhet.

Ta t ex tv-serien Arrow, som jag ändå tycker är rätt bra och underhållande, men karaktären Canarys dräkt är så ”bystig” att man nästan måste dra fram skämskudden. Det finns absolut noll, nada, zero anledning till att hon ska ha en sån dräkt förutom sex appeal. Som ett brev på posten då dyker ju argumetet ”ja, men killarna då, de är ju sjukt vältränade och kroppsideal och muskler de är minsann lika sexualiserade då ju och bla bla bla…”. Jag har sett det argumentet fler gånger jag kan räkna på olika ställen, t ex på spelforum.

Då svarar man så här:

Bild

Serien är lånad från http://www.shortpacked.com/2011/comic/book-13/05-the-death-of-snkrs/falseequivalence/

Eller som Lauren Davis skriver i artikeln på io9.com:

Superhero costumes are powerful, emblematic things. This about how important it is that Batman’s costume look grand and intimidating—and not have ridiculous nipples—or how Superman’s shield evokes a sense of goodness and right. When you see Power Girl’s leotard or Starfire’s barely there whatever-it-is, they don’t say ”power.” They don’t say ”justice” or ”strength” or ”competence.”

They say, ”Here are my breasts.”

 

Det här är ju naturligtvis så jäkla dumt och tråkigt att större delen av den populärkultur som man mer eller mindre frivilligt engagerar sig i fungerar på det här sättet, men eftersom saker inte blir bättre så får man faktiskt ta och tjata om det om och om igen tills nån börja fatta.

Bloggen går härmed tillbaka till ordinarie verksamhet och tramsande.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s