Ljus ljus ljus

ljus-ljus-ljusTitel: Ljus ljus ljus

Författare: Vilja-Tuulia Houtarinen

Om: Mariia och Mimis kärlek till varandra i nedfallet från Tjernobyl på den finska landsbygden, mörker, ljus och att bli ensam kvar.

Första raden: ”Döden döden.”

Omdöme: Jag är den förste som skulle beskriva mig själv som en ”form före funktion”-kille. Jag gillar det estetiska. Jag kör Apple-produkter för att design och användbarhet går hand i hand. Jag gillar dyra kläder och när jag lyssnar på musik bryr jag mig mindre om texter och mer om hur låtarna är uppbyggda. Lyssnar jag på hip-hop lyssnar jag på rapparens flow och beatet, inte så mycket på vad som faktiskt sägs i texten.

Vart vill jag komma? Jo, ”Ljus ljus ljus” känns så mycket mer som form än funktion. Mer som språkövning än en historia som måste berättas. Houtarinen är poet, och för min del märks det tyvärr lite för mycket. Jag har inget emot ett vackert språk, men språkpiruetter för piruetternas egen skull passar inte mig, trots allt jag rabblat upp i föregående stycke. Den borde ju funka, men gör det ändå inte! Och när bokens huvudperson JÄMT OCH STÄNDIGT envisas med att tilltala läsaren och därmed bryta den fjärde väggens illusion blir det faktiskt ganska irriterande till slut – kanske för att hon/författaren förutsätter saker om mig som läsare som inte stämmer. Och jag har absolut inget emot detta som berättartekniskt grepp, jag älskar till exempel när det görs i filmen Funny Games, men i den här boken blir det tyvärr för mycket.

Samtidigt kan jag hitta saker som jag tycker om i boken, t ex den ständigt närvarande känslan av att melankoli och dysterhet, och det faktum att det trots att det handlar om två tonårstjejer som blir kära varandra inte behöver debatteras något om homosexualitet – det bara är en kärlekshistoria där känslorna är det viktiga.

Men slutbetyget blir ändå tyvärr någonstans i mitten. Om man kan uppskatta språket, då får man så klart en mycket trevligare läsupplevelse, men för min del blev det en besvikelse, och anledningen till att det tog en hel veckas bussresor att läsa en bok på under tvåhundra sidor  – det tog sån tid att motivera sig till att läsa färdigt…

Finns på Adlibris, CDON, Bokus och Fritz.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s