Lite serier kanske?

Har länge funderat på att skriva ett inlägg om några serier som är värda att läsa. Jag har läst en hel del, men det finns så klart massor mer. Här är några tips!

1. Saga

Jag har skrivit om den här serien förut, och jag tycker fortfarande att det är en av de största positiva överraskningarna på länge. Otroligt kreativt, bra manus, underbart tecknat. Spring och köp!

2. Pride of Baghdad

Brian K. Vaughan som också skriver Saga (se ovan) skrev en fantastisk och hjärtknipande bok om en en flock lejon som flyr från Baghdad Zoo under Irak-kriget. Den är väldigt vackert tecknad, och eftersom alla djuren har röster och pratar med varandra blir det en sorts verklighetsbaserad Lejonkungen. Men jag varnar er, ta fram näsdukarna när ni läser den här!

3. Sandman

Vad kan man säga om Sandman som inte redan sagts? I min värld är det här ett av de största och bästa verken inom serier som jag har läst. bitvis ojämnt, men hela tiden intressant. Det är Neil Gaiman, som kanske inte är helt obekant för några av er, som ligger bakom den här långa serien som på samma vis som hans andra verk som American Gods eller Anansi Boys blandar folksagor, mytologi, annan litteratur och sagor i en enda röra, och resultatet är helt fantastiskt. En av mina favoritdelar är när seriens huvudperson Morpheus möter William Shakespeare och bevittnar premiären av ”En midsommarnattsdröm”, en pjäs som Morpheus själv beställt av Shakespeare som betalning för att ha gett Shakespeare hans litterära förmåga.

4. Theos ockulta kuriositeter

Man ska inte heller glömma bort att vi har duktiga serieskapare i Sverige. För nån vecka sen recenserade jag en svensk manga, men det finns mer! Ola Skogäng och Daniel Thollins berättelser om björnen Theos ockulta mysterier i Stockholm med omnejd är lite bortglömda och underskattade. Dels är det en genre som vi inte är bortskämda med i Sverige, men dels så är det väldigt bra och underhållande. Tyvärr verkar det vara svårt att få tag på alla delar, men biblioteken kan ju ha de äldre delarna!

5. Portent

Sist men inte minst, en svensk fantasyserie som blandar svensk och asiatisk mytologi, kan det vara nåt? Klart att det kan! Peter Bergting släppte del två i serien, ”Tecken i skyn” bara för några månader sedan, och det är spännande och unik läsning för alla åldrar. Han har en stil i de här böckerna som påminner lite om Mike Mignola (Hellboy) och det är en spännande, lite kantig teckningsstil som bara den är värd att ge lite extra uppmärksamhet.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s