Legend

lu_legend_coverFörfattare: Marie Lu

BaksidestextDet som en gång var västra USA är nu Republiken, en nation som ständigt befinner sig i krig med sina grannar.
Femtonåriga June är född i en elitfamilj i ett av Republikens rikaste distrikt, och hon får sin utbildning i Republikens högsta militära kretsar. Day, däremot, är född i slummen och är landets mest eftersökta brottsling. Men hans motiv är kanske inte så illasinnade som de verkar.

June och Day är från två olika världar, och det finns ingen anledning till att deras vägar skulle korsas förrän den dag då Junes bror Metias mördas och Day blir huvudmisstänkt. Indragen i den ultimata katt-och-råtta-leken kämpar Day för sin familjs överlevnad, medan June söker hämnd för Metias död.

Men så upptäcker June och Day, i en chockartad vändning, sanningen om vad som har sammanfört dem. Och hur skrämmande långt deras hemland är berett att gå för att bevara sina hemligheter.

Första raden: ”Min mamma tror att jag är död.”

Omdöme: Så har jag då äntligen fått gräva ner mig i den här serien som fått så mycket uppmärksamhet i kölvattnet på ni-vet-vilka-andra-dystopiska-YA-böcker-som-brukar-nämnas. Det är så klart med lite blandade känslor – kommer jag att gilla den lika mycket som Hunger Games, eller kommer jag att bli trött och arg som efter att ha läst Tahereh Mafi?

Svaret är nånstans nånstans där i mitten av de två, fast mest åt det positiva hållet som tur är.

Det jag gillar i den här är känslan av att det här är en mer vettig dystopisk värld än i t ex Divergent av Veronica Roth. Jag tycker att Lu lyckats lite bättre med att bygga en gedigen värld och måla upp den för läsaren, och det är ändå en värld som ”fungerar bättre” i sig självt, även om klasskillnaderna spelar en stor roll. Men vi snackar liksom inte en Mad Max-värld där i princip inget av dagens samhälle finns kvar – tvärtom. På så sätt får Lu oss att känna igen oss mer i den värld som hon målar upp, även om vi vet att det är en alternativ framtid som det handlar om. Kanske är det dessutom så att vissa saker i Legend är bättre än i vår värld – t ex är det inget konstigt med höga kvinnliga militärer eller i maktposition…

Jag gillar också draget med att skriva varannat kapitel ur June och Days perspektiv, för mig ger den en känsla av balans mellan karaktärerna, och de är lika mycket huvudpersoner båda två. Du jag däremot INTE känner, är att de har tillräckligt olika röster. Ibland känns de som samma person, och där önskar jag att Lu hade haft möjlighet att kika på Tahereh Mafi som lyckats mycket bättre med att just få olika berättarröster på sina olika karaktärer. Sen kan man ha synpunkter på hur snabbt de lyckas förälska sig i varandra, men det är ju inget unikt för den här boken det heller…

Handlingsmässigt är det full fart, och många gånger riktigt bra actionfyllda sekvenser, men Lu lyckas också dra ner tempot och får en bra balans. Känslan och behovet att bara läsa ett kapitel till är riktigt stark faktiskt! nu läste jag den här på iPaden, så den där riktiga blandvändarkänslan infann sig inte riktigt, men ni fattar.

Många av er som läser här har säkert redan läst den här, och även efterföljarna, men jag skulle absolut ändå rekommendera den här till de som precis som jag inte haft möjlighet förrän nu.

Tack till förlaget för recensionsexemplaret!


Legend
Författare: Marie Lu
Förlag: Modernista (2013)
ISBN: 9789174992892
Köp: t.ex. hos CDON, Bokus eller Adlibris

4 reaktioner på ”Legend

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s