Prodigy

9789174994209_200_prodigyBaksidestext: En vecka har gått sedan June och Day med nöd och näppe lyckades fly från Los Angeles och Republiken med livet i behåll. Day antas vara död efter att ha förlorat sin bror till en avrättningspatrull som trodde att det i själva verket var honom de tog livet av. June är nu Republikens mest eftersökta förrädare.
Desperata efter hjälp vänder sig June och Day till Patrioterna – en rebellgrupp som vigt sina liv åt att få Republiken på fall. Men går det att lita på Patrioterna? Eller har dessa, utan att inse det, själva blivit brickor i det mest skrämmande av politiska spel?

Första raden: ”Day vaknar med ett ryck bredvid mig.”

Omdöme: Jag gillade som bekant Legend. Prodigy tar vid ganska direkt där den slutar, vilket är rätt trevligt eftersom man verkligen bara ville ha mer när man läste färdigt Legend. Day och June är på flykt undan Republiken och är inte direkt på topp, varken fysiskt eller mentalt, men dras snabbt in i ytterligare konflikter där man ändå inte vet var man har del olika karaktärerna och vad de har för motiv. Precis som tidigare har Lu ett actionfyllt författarskap och håller hela tiden läsaren på halster. Konflikten mellan Republiken och rebellerna (Patrioterna) och även Kolonierna eskalerar och blir allt allvarligare, och det finns ett trevligt inslag av samhällskritik som genomsyrar boken.

Världen fördjupas också, och precis som jag var inne på i min tidigare recension så känns den här världen ändå mer realistisk – det känns vettigt att den miljökatastrof som lagt stora delar av f d USA under vatten leder till att militären tar makten och att inbördeskrig lett till den värld som böckerna utspelar sig i. Det finns som sagt en tydligare koppling till ”vår” verklighet.

Det som fortfarande drar ner betyget är att den lätt irriterande kärlekshistorien i Legend blommar ut fullständigt och vi får inte bara en tvättäkta svartsjuke-tonårskärlekstriangel, utan även en varför-duger-inte-jag-triangel som grädde på moset. Yay… Det är dock inte lika påfrestande som i andra serier som tur är.

Men trots detta tycker jag ändå att denna faktiskt är snäppet bättre än del ett och inte alls lider av att vara ”mellan-boken” i en trilogi utan är väldigt läsvärd för de som tyckte om första delen. Gillade man den finns det egentligen ingen anledning att inte kasta sig över Prodigy så fort man kan.

Tredje och sista delen, Champion, utkommer under hösten på svenska och jag kommer naturligtvis att läsa och recensera även den.

Tack till förlaget för recensionsexemplaret!


Prodigy
Författare: Marie Lu
Förlag: Modernista (2014)
ISBN: 9789174994209
Köp: t.ex. hos CDON, Bokus eller Adlibris

3 reaktioner på ”Prodigy

  1. Ja, nu spammar jag lite men är så sällan jag har tid att sitta i lugn och ro och läsa vad andra skriver. Man är ofta så fokuserad på vad man själv ska skriva. Men i alla fall, jag gillade verkligen den här Den var jättebra och Day blev min favoritkaraktär. Har stora förhoppningar på den sista men förutom Engelsfors-trilogin har jag väl inte blivit lycklig av någon trilogi-avslutning så vi får väl se. 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s