The Maze Runner: I dödens labyrint

9789155260576Författare: James Dashner

BaksidestextNär Thomas vaknar upp i en hiss minns han ingenting, bara sitt eget namn. När hissdörrarna öppnas möter Thomas en stor grupp tonårskillar, som liksom han själv har fått sina minnen raderade. De är inlåsta i ett stort område som omges av höga stenmurar.

Allt de vet är att dörrarna till en enorm labyrint som omger dem öppnas varje morgon, och varje kväll stängs de. Labyrinten myllrar av dödliga faror, och väggarna i den flyttas dessutom varje natt. På något sätt måste de försöka hitta ut, men hur?

Då händer något oväntat – Teresa skickas dit. Hon är den första tjejen någonsin som kommit. Det verkar som om hon och Thomas känner varandra sedan tidigare. Vad betyder det? Kan hon vara till hjälp när de ska försöka ta sig därifrån levande? Och vem vet vilka svar som väntar där ute…

Första raden: ”Han började sitt liv stående, omgiven av kallt mörker och instängd, dammig luft.”

Omdöme: När jag först fick den här i brevlådan tänkte jag – men vad fasen, har nån skrivit en bok baserad på spelet Temple Run? Kändes ju liiiiite småskumt, men som tur är hade jag fel.

Även om premisserna på förhand känns mer än lovligt löjliga – fast i en labyrint, minnesförlust, löpning(?) så fungerar det faktiskt. Man kastas in i handlingen precis som huvudpersonen Thomas, och även om början av boken känns lite som den första kilometern innan man får igång puls och andning, så drar tempot och spänningen iväg ganska fort, och jag läste i princip färdigt boken på två eller tre sittningar fördelat på två dagar.

Språket är riktigt rappt och driver handlingen framåt, och är kryddat med en del slangord som invånarna i Gläntan lagt sig till med. Slangorden låter antagligen lite bättre på engelska, men på det stora hela måste jag framhäva översättaren Ylva Spångberg som på ett bra sett arbetat in dem i texten på ett förvånansvärt naturligt sätt.

Spänningsnivån är alltså riktigt hög, och storyn är så pass intressant att man lätt hamnar i ”bara ett kapitel till-träsket”, inte minst eftersom det handlar om kapitel på bara några sidor. Dessutom är den ofta ganska oförutsägbar, vilket bara gör saken bättre.

Det som tilltalar mig lite extra med den här boken, är att den faktiskt (på gott och ont) är en sådan som till skillnad från annan dystopisk ungdomslitteratur troligen är lite lättare att rekommendera till lässugna killar – dels på grund av omslaget och även för att det är en lite mer actionfylld och romansbefriad YA-roman. Missförstå mig rätt nu – jag tycker väldigt bra om t ex Hunger Games-trilogin, men för att attrahera 12-13-åriga killar behövs kanske böcker där kärlekstrianglarna lyser med sin frånvaro, och där fungerar den här serien (hittills) alldeles utmärkt. Därmed inte sagt att inte tjejer kan eller bör läsa den här, för gillar man att läsa spännande böcker bör man absolut ta en titt!

Tack till förlaget för recensionsexemplaret!

De verkar ha gjort en del ändringar i filmen jämfört med boken, så vi får väl se om det är till det bättre eller sämre…


I dödens labyrint
Författare: James Dashner
Förlag: Semic (2014)
ISBN: 9789155260576
Köp: t.ex. hos CDON, Bokus eller Adlibris
Provläs här!

4 reaktioner på ”The Maze Runner: I dödens labyrint

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s