Kanske är det allt du behöver veta

Kanske-ar-det-allt_framsida_slutversion-140805Författare: E. Lockhart

BeskrivningEn vacker och välbärgad familj. En privatägd ö.
En smart, men trasig tjej och en passionerad kille med högtflygande drömmar.
Fyra vänner vars vänskap blir destruktiv.
En revolution. En olycka. En hemlighet.
Lögnerna. Kärleken.

Första raden: ”Välkommen till den förträffliga familjen Sinclair.”

Omdöme: Lavender Lit är ett nystartat förlag, en offshoot till förlaget Kalla kulor, och tänkt att specialisera sig på feelgood/crossover. ”Kanske är det allt du behöver veta” är den första som jag läser från förlaget, och är en bok som gavs ut på engelska tidigare i våras och gick in på New York Times bestseller-lista.

Boken kan närmast beskrivas som en blandning av familjedrama och mysterium i New England-miljö. Boken berättas i första person av huvudpersonen Cadence (även kallad Cady) som kommer tillbaka till den familjeägda ön för att än en gång spendera sommarlovet där efter en allvarlig olycka tidigare år. Familjen Sinclair har ett antal hus på ön, och här utspelas ett ganska mörkt familjedrama där den på ytan så fina familjen sakta visar upp betydligt mindre älskvärda sidor. Tankarna gör inte helt osökt till den fantastiska dogma-filmen ”Festen”. Och varför kan inte Cady minnas vad som hände runt tiden för hennes olycka?

Lockhart har skrivit en bok som andas tidlöshet, nästan på den nivån att jag störs av tidsmarkörer som Plants vs. Zombies och mobiltelefoner och liknande. Jag hade nästan föredragit om hon lyckats undvika sådana saker för att göra boken än mer fri – historien i sig är sådan att den lika gärna kunde utspelat sig på 1930-talet som år 2014. Däremot tycker jag väldigt om det luftiga och lätta språket, och där har säkert översättaren Carina Jansson fått hålla tungan rätt i mun för att behålla samma känsla även på svenska. Samtidigt är det ett språk som känns som trovärdigt utifrån huvudpersonens perspektiv.

Det här är en bok som egentligen handlar om om en familj som är så förbannat rika och självupptagna och så beroende av att upprätthålla en fasad att nästan vad som helst sopas under mattan  – girighet, alkoholproblem, döden. Ett vackert yttre och och trasigt inre. Men problemet är just porträtteringen av familjen – många känns väldigt skissartade och lite mer som statister än som familjemedlemmar vars handlingar faktiskt spelar roll, och det gör att mitt engagemang om själva familjedramat inte känns riktigt så allvarligt som det borde göra, och det är bokens enskilt största svaghet.

Överallt där man läser om den här boken, och faktiskt även på omslaget, så uppmanas man att låta bli att avslöja slutet på boken, men jag kan väl säga så mycket som att man blir lite sugen på att läsa om boken efter att man läst sista kapitlet för att kolla hur raffinerad själva planteringen egentligen är… jag förutsåg verkligen inte slutet alls! Första rundan är väl mer att läsa för storyns skull, andra varvet kanske mer av författarteknisk karaktär.

I slutändan är det ändå så att det är en bok som jag tycker har många goda egenskaper, men som saknar det där lilla extra som skulle göra att den verkligen tar tag och känns. Men det kanske ändrar sig efter omläsningen?

Köp hos CDON, Adlibris, Bokus eller Glansholm.

Tack till förlaget för recensionsexemplaret!

2 reaktioner på ”Kanske är det allt du behöver veta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s