Bokbloggsjerka 10 – 13 oktober

Än en gång har slipsen åkt på (Formal Friday, ni minns väl?) och det är dags för bloggjerka! Den här gången är det en riktigt svår en:

Vilken är den mest komplexa fiktiva karaktären (på tv/bio eller i en bok) som du har träffat på?

Den här frågan var så pass klurig att jag faktiskt kikade lite på vad andra svarat på samma fråga,  och hittills har många sagt antingen Lisbeth Salander, Sherlock Holmes eller Ove. Jag tänkte faktiskt lite på Ove först, men sen vet jag inte om jag tycker att han är så komplex att jag vill nominera honom. Visst är han lite speciell, men jag vill ha nån som är MYCKET speciell.

Sen fick vi ju order om att inte överanalysera heller, så man vill ju ha nån som liksom poppar upp i huvudet ganska direkt. Så därför får det bli: The World’s Greatest Detective – ingen mindre än Bruce Wayne/Batman!

Där har vi ju en man som man kan analysera ur så många perspektiv att man blir alldeles snurrig (och om nån undrade så KAN det ju vara så att han blir en stor del av mitt inlägg på den kommande Superhjältesöndagen). Vi snackar barndomstrauma i form av att bevittna föräldrarnas mord. Vi snackar att växa upp med endast en betjänt som närmsta vän/förälder/allt möjligt. Vi pratar om nån som blir så besatt av att hämnas och bekämpa brott att han gräver ner sig i teknik, kampsport, all möjlig fysisk träning – och samtidigt leder ett affärsimperium och låstsas vara en bekymmersfri playboy. Det är som det ibland sägs: Klär han ut sig till Batman eller klär han ut sig till Bruce Wayne? Skulle man dessutom ha tid över kan man ju fundera på hur olika karln har porträtterats sen första gången han dök upp i maj 1939.

Och för att inte tala om vad han utsätter sig för ”ute på fältet”. Utreda brott, spöa ut skurkar, tampas med Jokern och de andra galningarna i Gotham (vad är det med den staden egentligen?). Man får ju vara glad att han ibland har tillgång till ”the Bat-family”, Robin, Nightwing, Batgirl, Oracle osv.

Han lär ju sova gott när han väl sover i alla fall.

Detective_Comics_27

11 reaktioner på ”Bokbloggsjerka 10 – 13 oktober

 1. Batman 🙂 Ja, han är väl komplex. Faktiskt funderade jag också på en seriehjälte från början, Modesty Blaise var min favorit när jag växte upp, men jag kan inte riktigt komma ihåg om hon var komplex 🙂

  Gilla

 2. Klart det är Batman! Jag funderade på Ove men precis som du kom jag fram till att njae, inte så väldigt komplex ändå. Och frågeställningen är ju fenomenal, klär han ut sig till Batman eller klär han ut sig till Bruce Wayne. På sätt och vis samma frågeställning Don Juan DeMarco ställer i filmen till sin psykiatriker 🙂 Nu är för övrigt intervjun på plats så kika gärna in igen.

  Gilla

 3. Har aldrig läst Batman, men sett ett par filmer och komplex är han väl, men stör mig otroligt mycket på att förställer rösten när han är Batman, får sådana impulser att harkla mig när jag hör honom…

  Gilla

 4. Älskade den gamla tv-serien som gick när man var liten med Adam West. Även nya Gotham är ju bra. Men annars är inte Batman någon favorit egentligen, men komplex det är han.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s