På med kulturkoftan!

Kulturkollo har som veckans utmaning valt temat ”tröst och kulturens lindrande kraft.”

För mig handlar den typen av lindring, trots att jag är bokbloggare och filmälskare, mindre om litteratur och film, och mer om musik. Det är den jag använder för att både slappna av och varva upp. Olika musikstilar för olika situationer och tillfällen. Musiken var länge mitt allra största intresse och konsumerade väldigt mycket av både min tid och mina pengar, och mycket av det berodde att jag inte trivdes så bra med nånting annat i livet. Inget annat kändes särskilt bra. Ganska så mycket som för Kim i Patrik Lundbergs Onanisterna, och det är nog en av anledningarna till att jag tycker så pass mycket om den boken.

Men musiken gav mig identitet. Kraft. Tröst.

Samhörighet med likasinnade.

Och kanske också den där välbehövliga sparken där bak att faktiskt göra nånting åt saken.

Jag lyssnar fortfarande otroligt mycket på ungefär samma saker som då. Musiken är mina rötter, mina minnen och upplevelser, och det finns så mycket som är kopplat till olika band och mängder av låtar som fungerar som triggerpunkter för ett mentalt fotoalbum.

Så musik. Det är min grej.

2 reaktioner på ”På med kulturkoftan!

  1. Det är en utmaning för mig att utöka min musiksmak. Det är ganska lätt att fastna i uppväxtårens musik, kanske är det ändå den som ger mest tröst. Det välkända blir det trygga.

    Gilla

    1. Jag läste nånstans att det är musiken man lyssnar på mellan 15-21 års ålder som sätter sig djupast, ooch det stämmer väldigt bra i mitt fall. Men jag har breddat mig ofantligt sen dess, från all den hårda musik jag lyssnade på då till jazz och opera och allt däremellan som finns i mina spotifylistor nuförtiden.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s