Avblattefieringsprocessen

9180_250Författare: Zulmir Bečević

Beskrivning: ”Alen har alltid tänkt att han är svensk. Han är född i Sverige, är svensk medborgare, pratar bara svenska. Okej, hans pappa flydde från det forna Jugoslavien en gång för länge sedan, så visst har han blatteblod i sig, men inte trodde han att det skulle få såna här konsekvenser.

Men sedan Partiet tog makten är det inte så lätt för såna som Alen. Partiet har infört nya regler och restriktioner, nya tankar har tagit fäste. Hur ska blattarna lära sig att bli svenska på riktigt? Det är den stora frågan. 

Alen tvingas att påbörja Avblattefieringsprocessen. Alen ska bli svensk, helt svensk och inget annat än svensk. Annars är han illa ute.

Zulmir Becevic är tillbaka med en dystopisk men ändå humoristisk berättelse om att inte ha en plats i ett Sverige där ett främlingsfientligt parti är i majoritet. 
Avblattefieringsprocessen är en berättelse som sätter fingret på det absurda i den nationalistiska strävan efter att antingen höra till eller vara främmande. För vad innebär det egentligen att vara svensk?”

Omdöme: Det här är en sån där bok som tyvärr är alldeles för nödvändig. En önskar ju att en bok på det här temat skulle kännas alldeles för främmande och orealistisk i Sverige 2015, men så är ju tyvärr inte fallet, vilket vi inte minst såg under hösten 2014 då ett visst parti hade alldeles för stora framgångar för att det ska vara helt rimligt. Bečevićs bok är således inte bara en satirisk ungdomsbok, det är en viktig sådan. En bok som borde köpas in i klassuppsättningar och användas i skolundervisning och bokcirklar som diskussionsunderlag. för vad är egentligen svenskhet? Vad är det som vi har gemensamt, du och jag? Kan jag vara svensk som andra generations invandrare, trots att jag aldrig känt mig så svensk som när jag var i min mors hemland för första gången och inte heller talar språket därifrån? Det är sådana saker som boken tar upp (dock skulle jag gärna se ännu mer diskussion om detta i boken, men det är trots allt en skönlitterär bok, ingen essä i ämnet) och det är sådant som vi verkligen kan behöva tänka på. Jag hade utan tvekan hamnat i Processen i boken trots allt. Jag är precis som bokens huvudperson född i Sverige, har bara haft svenskt medborgarskap, kan bara prata de språk jag lärt mig i skolan. Men det räcker alltså inte?

Det är lätt att tro att boken på grund av detta är tung och svårläst, men så är inte fallet. Det är en rolig bok, fylld av roliga passager och ett lättläst och kompetent språk, så i princip bör den kunna tilltala de allra flesta läsare. Jag rekommenderar denna varmt, och önskar att fler läste den här och att den ger en välbehövlig tankeställare?

Tack till Alfabeta förlag för recensionsexemplaret!

Finns på CDON, Adlibris, Bokus, Glansholm eller lokala handlaren.

Den här boken löser #25 i Kaosutmaningen 2015.

2 reaktioner på ”Avblattefieringsprocessen

 1. Fortsätter stalkandet då. Har lånat hem den här två gånger och av någon anledning fått lämna tillbaka den oläst till biblioteket. Tredje gången gillt kanske, för den verkar verkligen läsvärd. Läser för övrigt just nu en bok som hade ändrat hela min ”Årets bästa lista” om jag läst den före jul. Riktigt hallelujamoment som jag har dig att tacka för 🙂

  Gilla

  1. jag kan ju villigt erkänna att Avblattefieringsprocessen har stått i min bokhylla sen nån gång i höstas och bara blivit bortprioriterad om och om igen. Tror faktiskt att det är Kaosutmaningen som jag ska tacka, eftersom det fanns en punkt just om en bok med en flagga på omslaget.

   Blir ju väldigt intressant att se vad det är för bok, om jag har rätt dvs… 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s