Bloggjerka 30 januari-2 februari

Lite sen på bollen idag beroende på utvecklingssamtal med chefen och lite annat, men nu äntligen så kan jag stärkt med lunch och Djungelvrål ta mig an bloggjerkan.

Ewa K skrev för en tid sedan ett inlägg om upprepningar. Vad tycker du, fungerar upprepningar eller ser du helst att de lyser med sin frånvaro?

Det beror ju så himla mycket på. Om de används som ett stilistiskt grepp av en skicklig författare så kan de ju faktiskt tillföra nåt. Om författaren t ex beskriver en situation om och om igen, men skruvar till det lite extra för varje varv på något sätt. Pratar man däremot om att författaren är helt fantasilös så är det naturligtvis en annan sak. Önskar jag hade exempel på detta men ni förstår säkert ändå.

Upprepningar på ett visst tema kan ju också av ondo. Om man tar en författare som i princip skriver kopior av sina egna böcker men bara byter ut lite adresser (hej på dig Dan Brown, jag såg dig inte där!) så är det ju extremt irriterande. Det är ju inte alls samma sak som att jobba inom en viss genre, eftersom de upprepningarna är en sorts konventioner inom genren – att det finns poliser och mördare i en deckare är inte samma sak som att farbror polisen löser mordfall med exakt samma struktur i alla 19 böckerna som författaren gett ut. Alla har ju naturligtvis saker som måste upprepas, men att göra trötta covers på sig självt är ju helt meningslöst.

14 reaktioner på ”Bloggjerka 30 januari-2 februari

 1. Eller när man får uppleva allt minst tre gånger; när det händer, när den/de inblandade tänker på det som hänt och till slut när det som hänt förklaras för någon annan. Blä!

  Gilla

 2. Tycker det är allt för ofta författarna verkar tro att läsarna inte har något minne. Vilken slags upprepning det handlar om, påverkar ju såklart om det är bra eller dåligt.

  Gilla

 3. Ja vissa gånger är det okej med en del sorts upprepningar. Jag blir irriterad när saker beskrivs på samma sätt flera gånger, den boken jag tänkte på i mitt inlägg använde ordet flirtigt för att beskriva saker flera gånger på några få sidor.

  Gilla

  1. Herregud ja, ingen nämnd, ingen glömd. Nu har jag iofs nästan helt lagt ner den genren för att ge ig in på ungdomsböcker, men vissa författare jag läste när jag läste mycket deckare för några år sedan blev nästan lite väl slentrianmässiga i sitt skrivande.

   Gilla

 4. Åh Dan Brown var ju ett ypperligt exempel. Läste hans sista bok och skummade igenom den jäkligt snabbt. Fresker och fontäner beskrivna till förbannelse i ytterligare en likadan bok, nej tack.

  Gilla

 5. Tror jag tycker om genreupprepningar, måste väl vara därför jag dras till dem? Men covers är en helt annan femma, fast det är inte alltid jag märker det just när jag läser boken, har lätt för att fångas av berättelser.

  Gilla

 6. Håller helt och hållet med dig om Dan Brown. Senaste boken, Inferno, var en total upprepning av hans tidigare Langdonböcker. Samtidigt var det även en total upprepning av en guidebok över Florens. Skicklig kombo… 😉

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s