Fyra kvinnor fyra flickor

fyrakvinnorfyraflickorFörfattare: KG Johansson

Beskrivning: ”Alla som du träffar kommer inte att vara snälla mot dig. Några kan vara lika elaka som skurkarna i filmerna. När det händer kommer du att bli hemskt ledsen. Och då vill jag att du tänker på mig. Kan du komma ihåg det? Du måste komma ihåg att du är någon. Du är lika mycket värd som de, vad de än säger. Lovar du mig att komma ihåg det?”

Omdöme: KG Johansson känns som en kille som har mitt drömjobb – han är författare OCH professor i rockmusik. ”Fyra kvinnor fyra flickor” är en novellsamling med åtta noveller med det gemensamma att alla har kvinnor eller flickor som huvudpersoner, därav namnet på novellsamlingen. Som vanligt när det gäller noveller så skiftar de väldigt när det gäller tema, miljöer och liknande, från total post-apokalyps som nästan drar åt skräck/fantasy till betydligt mer klassisk science fiction.

Dock håller de genomgående väldigt hög kvalitet och visar på Johanssons förmåga att behärska vitt skilda genrer, även om vissa av novellerna naturligtvis inte faller mig lika mycket i smaken som andra. Bland mina favoriter är novellerna ”Satan doll” och ”Moodmind”, två helt väsensskilda noveller, men som båda har en otroligt intressant känsla i sig. Jag har svårare för de noveller som är lite ”flummigare” i brist på bättre ord, men samtidigt utmanar de mig på ett annat sätt då jag absolut inte är på min litterära hemmaplan när jag läser den här samlingen.

Jag är ju dessutom en sån här som älskar när författare kommenterar sina verk, så Johanssons kommentarer med lite bakgrund och tankar i slutet av boken är också något som tilltalar mig mycket.

Tack till Affront för recensionsexemplaret!

Köp på CDON, Adlibris, Bokus eller varför inte direkt från förlaget?

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s