#TBT 12/2

Jag har tidigare berättat om det fina lilla biblioteket i Munka-Ljungby, den lilla by utanför Ängelholm där jag växte upp. Biblioteket där jag och min bror fick sitta med på sagostunder med Ann-Christin som bodde i det röda huset på andra sidan vägen från kyrkan.

Ett bibliotek som i mina ögon på den tiden hade världens största seriebibliotek. Spirou och Nicke, Tintin, Lucky Luke. Alla stora favoriter och som jag med glädje kånkade hem i ryggsäcken. Jag tror faktiskt att det var en glädjens dag när de höjde antalet seriealbum som man fick låna hem från tre till fem stycken.

En superfavorit, och som faktiskt även var lite lärorik ibland, var och är serierna om en liten namnlös by i norra dåvarande Gallien vars invånare gång på gång lyckas avvärja en invasion av romarna.

Jag pratar naturligtvis om Goscinny och Uderzos enormt omtyckta serie Asterix. Det fina med Asterix är inte bara att den är vansinnigt underhållande med otroligt färgstarka och roliga karaktärer, utan också hur intelligent och klurig den är. Den är sprängfylld med allt från ordvitsar till karikatyrer av kända människor vilket gör att man som vuxen kan läsa dem med minst lika stor behållning som när man var liten.

Jag skulle utan problem kunna gå ner till biblioteket här och nörda loss på Asterix, Obelix och de andra figurerna än en gång. Kanske ett sportlovstips för er andra?

937428-asterix

PS: Det finns faktiskt en läsvärd vetenskaplig artikel om Asterix: ”Traumatic brain injuries in illustrated literature: experience from a series of over 700 head injuries in the Asterix comic books”. Läkarhumor… DS.

Hittills har två andra bloggar hakat på, Bokhuset och Sagan om sagorna. Vem blir nästa?

3 reaktioner på ”#TBT 12/2

  1. Haha, jag läste också Asterix och Obelix (gillade Idefix bäst :)). Bibblan där jag bodde då hade ingen övre gräns för hur mycket man fick låna…den var det istället bristen på armstyrka eller föräldrarna som satte 😛

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s