Odinsbarn

korpringarna-1-odinsbarnFörfattare: Siri Pettersen

Beskrivning: ”Tänk dig att du saknar något som alla andra har. Något som visar att du hör hemma i den här världen. Något som är så viktigt, att utan det är du ingenting. En pest. En myt. En människa. Hirka är femton vintrar gammal när hon får veta att hon är ett odinsbarn ett svanslöst odjur från en annan värld som sprider röta omkring sig. Hela hennes tillvaro ställs på ända. Hon är föraktad, fruktad och jagad, och någon vill döda henne för att hennes identitet ska förbli en hemlighet. Men det finns värre saker än odinsbarn, och Hirka är inte den enda varelsen som har tagit sig igenom världarna …Odinsbarn är första delen i serien Korpringarna en spektakulär fantasyberättelse med rötter i den nordiska mytologin och är den första av tre böcker i serien Korpringarna. Det är en episk och våldsam uppgörelse med främlingsrädsla, blind tro och ärelystnad. Boken har blivit en sensationell succé i hemlandet Norge där den hyllats för sin originalitet, sitt språk och sin intrig.”

Omdöme: Bli inte avskräckt av att Odinsbarn är över 660 sidor. Det är nämligen så här att när du läst sista sidan kommer du att fundera på om det är värt att försöka ta sig igenom del två på bokmål istället för att vänta på att nästa del översätts till svenska.

Pettersens debutroman (eller möbel, beroende på vad man tycker om tjockleken) är ett riktigt imponerande förstlingsverk som hämtar lika delar inspiration från fornnordisk mytologi som från en Ronja Rövardotter i tonåren. Världsbygget, som är så extra viktigt inom fantasy, är otroligt genomarbetat och sprängfullt med referenser till saker som nästan känns som vår värld, men ändå inte. Inledningsvis kände jag mig smått överväldigad av alla karaktärer och namn på såväl personer som platser, men det var en övergående känsla som inte ställde till något bekymmer ju längre in i boken jag kom. Historien är genomgående väldigt spännande och det märks att det är en bok som skrivits med stort engagemang och kärlek till genren.

Pettersen väjer heller inte från att använda sin fantasyroman till att diskutera relevanta ämnen som främlingsfientlighet, religionskritik och samhällsstrukturer och maktmissbruk, och ror faktiskt i hamn detta på ett elegant sätt utan att det känns påklistrat eller onödigt – tvärtom, berättelsen i sig kräver det!

Jag tycker väldigt mycket om huvudpersonerna Hirka och Rime och deras förhållande till varandra. Det påminner lite om förhållandet mellan June och Day i Marie Lus Legendtrilogi, fast med den skillnaden att de mer eller mindre växt upp tillsammans. Hirka har som sagt drag av Ronja Rövardotter men är faktiskt mer sympatisk och visar på stor intelligens och inre drivkraft som karaktär. Rime å andra sidan är ju snudd på en superhjälte – han är ju både bra på att slåss och använda Kraften. Faktum är att han är en sorts korsning av en jediriddare och ninja, fast med svans! Jag skulle vilja se lite fler nyanser av honom, men det framgår att han verkligen inte är rädd för att ta svåra beslut när det gäller. Vi slipper också den ack så tröttsamma kärlekstriangeln eller de beroendeförhållanden som är så vanliga inom YA – istället får vi två huvudpersoner som verkligen är jämlika och som är trovärdiga i sina handlingar.

Jag har verkligen fängslats av den här boken – känslan av att vara med om något riktigt stort och spännande inom fantasy i allmänhet och nordisk fantasy i synnerhet är stor – jag hoppas att det här blir en succé på samma sätt som den och dess uppföljare blivit i hemlandet Norge. Odinsbarn är en av de stora överraskningarna i år och en bok som jag läst med väldigt stort nöje och inte kan annat än att rekommendera!

Tack till B. Wahlströms för recensionsexemplaret!

Köp på CDON, Adlibris, Bokus, Glansholm eller lokala handlaren!

15 reaktioner på ”Odinsbarn

  1. Jag gillar också Odinsbarn (hur kan man inte inte göra det?). Jag ser den som Game of Thrones möter Ronja Rövardotter. Någon som vet när del 2 kommer på svenska?

    Gilla

  2. Jag håller just nu på att läsa denna på bokmål (jag vet inte vad som hände där riktigt, eventuellt är det strategiskt planerat då jag kommer befinna mig i Norge lagom till att den är utläst och jag kan då köpa uppföljaren på en gång)!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s