#TBT 26/2

Vi fortsätter vår odyssé genom min barndom och hamnar än en gång vid seriehyllan på biblioteket. Det seriealbum som jag lånade hem i särklass flest gånger var en rätt obskyr serie i förhållande till alla Asterix, Spirou och Lucky Luke och där mitt kära bibliotek bara hade de två första volymerna av den här serien. Det här blev sedan en sorts fix idé och låg och ruvade i bakhuvudet i många långa år innan jag letade upp de resterande albumen online.

Serien jag pratar om – Alverfolket.

Alverfolket

Eller Elfquest som den heter på engelska. Det är en serie som var något helt annat än vad jag läst tidigare – inte humoristiska belgiska/franska serier, inte superhjälteserier utan nåt helt eget. Här är det alverna som är huvudpersoner, de lever i samspel med naturen och människor är onda och farliga – inte konstigt att jag kom att tänka på den här direkt efter att ha läst Odinsbarn!

Som sagt, biblioteket hade bara de två första volymerna och jag läste dem om och om igen. Många år senare, i vuxen ålder då jag äntligen hade tid och en vettig internetuppkoppling dök de här figurerna upp igen på något sätt och jag lyckades faktiskt få tag på engelska utgåvor i svartvitt för att ja.. 15-20 år senare få läsa färdigt den här serien. På svenska så finns faktiskt 17 av 20 album utgivna, och första albumet i fint skick är värlt löjligt mycket pengar, så det är inte direkt snack om att köpa dem på svenska, så man är hänvisad till amerikansk utgivning.

Jag har jättesvårt att motivera på något sätt varför Elfquest är så bra, det är bara barndomsminnen och ett återseende av gamla vänner på något sätt som gör att det här får ett övernostalgiskt skimmer. Det var faktiskt så pass länge sen att jag inte gjort nån större analys av könsroller,anatomi eller annat som man säkert skulle kunna ha synpunkter på vid en ny genomläsning (och det är nog dags igen) så jag kan inte säga något om detta. Det är dessutom rentav troligt att jag tycker om den här serien så mycket att det skulle rinna av mig som vatten på en gås… Men serien är fylld av starka karaktärer, blod, död, kärlek och alla möjliga andra känslor, men mest av allt är det ”bara” riktigt bra.

Det är dessutom en riktigt mastodont-verk med massor av uppföljare och sidospår som kanske inte alltid håller så hög klass, men själva original-serien i 20 delar är det absolut främsta i serien. Den finns dessutom samlad i en svartvit volym på lite drygt 700 sidor för runt 200 kr. Det går också att läsa alltihop online på elfquest.com om man vill, men det är lite tungjobbat – tro mig, jag vet.

8 reaktioner på ”#TBT 26/2

 1. Love Elfquest! De ges ut i samlingsutgåvor nu igen för de som inte var med när det begav sig. Läs om och recensera. Snälla! 😀

  Gilla

  1. Hade faktiskt tänkt att kika på den där samlingsvolymen jag skrev om på SF-bokhandeln i GBG i helgen men den var tydligen slut så jag kommer troligen att lägga en beställning på den från nån av nätbokhandlarna. Kul att du kikade in och kommenterade!

   Gilla

 2. Jag känner samma nostalgi när jag ser på Ninja Turtles från den ”gamla tiden” vilken är runt 90-talet. I bok- och serie väg är det Astrid Lindgrens böcker, Kitty, Vi fem och Fantomen som gäller för mig. Mina brödrar läste alltid Kalle Anka och Bamse men jag gillade Fantomens äventyr genom de olika tids epokerna och när han reste runt hela världen, Det att han inte var samma person under masken, utan det gick i arv till nästa son eller som i ett långt avsnitt – till min glädje och förundran – hans dotter var något som gjorde det än mer lockande för mig. 😀

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s