8 saker du aldrig skulle våga

8-saker-du-aldrig-skulle-vagaFörfattare: Eva Susso, Moa Eriksson Sandberg

Beskrivning: ”Jamila, Lisa, Vick och Kay. Ingen av dem har varit ihop med någon, ingen av dem har haft sex, knappt hånglat ens. På våren i nian bestämmer de sig för att ge varandra utmaningar, och utföra dem, oavsett hur omöjligt det känns. Första gången blir det mest bara pinsamt, som att köpa kondomer och att smyga in i killarnas omklädningsrum. Andra gången blir det desto värre

8 saker du aldrig skulle våga är en rolig ungdomsroman om girl power och stark vänskap, som ifrågasätter de höga krav och regler som omger unga tjejer idag. Boken belyser både kraven på att vara snygg och sexig, och reaktionerna som tjejerna får när de anses gå över gränsen, bara genom att bete sig som många killar före dem.”

Omdöme: Det finaste med den här boken är beskrivningen av de fyra tjejernas starka vänskap till varandra – de är verkligen ett kompisgäng som står upp för varandra och stöttar. Det finns inga intriger mellan dem och större konflikter. Jag tycker att det känns som fyra olika individer som är tydligt beskrivna och jag tar aldrig fel på vem som är vem – och det här är faktiskt på gott och ont. Problemet är nämligen att de olika tjejerna nästan gränsar till stereotyper (rik och snygg, sportig och osminkad osv) och därför tappar boken en del av sin trovärdighet. När jag gick i skolan drogs inte heller de här olika personlighetstyperna till varandra, så den här typen av kompisgäng fanns inte ens.

Jag tycker också att språket och tonen i boken fungerar utan större problem. Författarna lyckas hålla en trovärdig nivå som gör att den bör tilltala läsare i ungefär den åldern som huvudpersonerna är utan att det känns allför ”vuxen försöker låta som en tonåring”-pinsamt.

Boken börjar också lättsamt med utmaningarna, men blir ganska snabbt betydligt allvarligare och farligare. Jag kan förstå intentionen att diskutera grooming och den typen av hemskheter som finns på nätet, men att en 15-årig tjej väljer att försöka konfrontera en nätpedofil själv känns inte helt begåvat. Men det är sant, i den åldern har väldigt få personer bra omdöme…

Jag kan också känna att konfliktlösningen är alldeles för enkel – om det var så lätt att tala mobbare tillrätta så hade vi inte haft några sådana problem – å andra sidan så är det ju skönt med ett litet rosa tuggummi-Hollywood-slut ibland!

Och framför allt undrar jag när nån ska släppa en sån här bok som handlar om ett kompisgäng som består av killar?
Köp på CDON, Adlibris, Bokus eller Glansholm

 

2 reaktioner på ”8 saker du aldrig skulle våga

  1. Hej ! 🙂

    jag har ett segment under planering på min blogg som heter Mer kärlek åt bokbloggarna. Det går ut på att 2 bokbloggare/månad får chansen att presentera sig själv och sin blogg, lite som gästbloggare. Inlägget skulle baseras på 20 frågor som jag har fixat ihop som alla är frågor om bloggandet, böcker eller dig själv. Frågor som känns för personliga får man självklart lämna bort. Du får själv välja hur frågorna besvaras (videoinlägg, bilder, i punktform, text, rim etc.).

    Söker lite varierande bloggar och det skulle vara väldigt roligt att ha dig som en av bloggarna. du skulle alltså ha minst 2 veckor på dig att besvara frågorna (dagen för ditt inlägg kan vi planera efter ditt tidsschema). du har rätt så fria händer (frågorna funkar som riktlinjer) så du har möjlighet att göra detta så roligt och eget som du själv vill.

    Hör av dig om du är intresserad eller om du känner att du vill kika på frågorna 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s