Alex + Ada Vol. 1

alexada_tp_v1Författare: Sarah Vaughn, Jonathan Luna

Beskrivning: ”From JONATHAN LUNA (GIRLS, THE SWORD, Spider-Woman, ULTRA) and SARAH VAUGHN (Sparkshooter) comes ALEX + ADA, a sci-fi drama set in the near future. The last thing in the world Alex wanted was an X5, the latest in realistic androids. But when Ada is dropped into his life, he discovers she is more than just a robot? This will be JONATHAN LUNA’s return to comics after three years off since the end of THE SWORD! ”

Omdöme:

– God förmiddag! Vad sen du är David?

– Ja, jag ber om ursäkt. Jag har suttit i möten sen 8:30 och innan dess sprang jag en halvmil på löpbandet. ”Svett är bara fett som gråter” som Paolo Roberto brukar säga. Men nu är jag här och ska prata om Alex + Ada Volume 1.

– Alex och Ada, det låter som att en Göteborgsvits gömmer sig där någonstans?

– Haha. Nej knappast. Det här är inte en särskilt vitsig serie alls, snarare filosofisk i hur den ställer frågor om liv, artificiell intelligens, moral och sånt. Väldigt annorlunda än sånt jag brukar läsa. Det finns dag av både Asimov och Spike Jonze i Vaughns och Lunas serie. Och inte helt olikt TV-serien Äkta människor!

– Det var värst!

– Ja, inte tokigt alls faktiskt. Alex liv innan Ada är ganska innehållslöst och trist, men det känns inte alls orealistiskt eller ens särskilt långsökt med den framtida verklighet som den här serien utspelar sig i. Tänk dig att du byggt in en iPhone i tinningen som dessutom fungerar som fjärrkontroll till bilen, kaffebryggaren, TV:n, duschen och så vidare. Ungefär så hi-tech är världen. Som sagt, det känns ändå som en trovärdig framtidsskildring. Vi kommer att vara där ganska snart.

– Och det finns androider också.

– Jo, det är ju sant. Det är ju liksom en av själva hörnstenarna med den här serien, Alex och Adas förhållande till varandra och vad som egentligen kännetecknar en människa.

– Vad tycker du rent tekniskt om serien? Dialoger, teckningsstilen och så?

– Jag har aldrig läst nåt av det som Vaughn eller Luna gjort tidigare. Kände dock igen Jonathan Lunas namn men inte mer än så. Men jag gillar faktiskt hans teckningsstil. Speciellt de här panelerna när han använder snudd på identiska rutor men förändrar någon liten detalj, t ex ett ansiktsuttryck eller en rörelse i bakgrunden. Ruskigt läckert faktiskt! I övrigt är det ganska rent och sparsamt tecknat, nästan lite dämpat även i färgskalan som används. När det gäller manus och dialog kan jag väl tycka att det kanske inte går framåt med stormsteg så det är definitivt en serie som tar tid på sig att komma igång.

alex-ada-page

– Inget för actionälskaren kanske?

– Nja, kanske inte. Men det är en rätt intressant serie som kanske är lite mer tänkvärd än många andra, och gillar man den här typen av sci-fi så är den absolut värd att kolla upp! Så tumme upp från mig!

Finns på t ex CDON, Adlibris, Bokus.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s