Havet under oss

havet_under_oss_smallFörfattare: Jonas Larsson

Beskrivning: ”Den svarta kolonnen reste sig mot stentaket på den lilla ön. För bara någon minut sedan hade det funnits en hissdörr. Gustaf stapplade bakåt och stirrade på pelaren. I minnet låg sjukhuskorridoren med sin stickande lukt av rengöringssprit. Nu fanns bara den unkna vinden som slet i hans läkarrock.

Han sjönk ner på stengolvet och lutade ryggen mot pelaren. Framför honom sträckte sig ett oändligt hav utan horisont – mörkt och kvävande. Ingen himmel, bara ett stentak där svartgröna pölar av fukt gled fram mellan sprickorna. Ett underligt ljus sipprade upp från havsbotten och skapade sköldpaddsliknande spökmönster mot oändliga rader av pelare. Inte en människa så långt ögat kunde nå. Inte heller någon väg ut. Nu väntade bara en kamp mellan hunger och galenskap.

Ännu hade han inte sett det uråldriga skeppet, som bröt vattnets ljus på sin väg över havet.”

Omdöme: Premisserna för ”Havet under oss” är som synes helt bananer. Ett jättehav under jord, piratskepp, brevdelfiner, steampunk, vättar i en salig blandning. Det råder ingen brist på fantasi hos Jonas Larsson, det är nåt som är säkert. Det är också en av de största styrkorna med boken, att Larsson låtit sin fantasi löpa fritt och därmed lyckas skriva en berättelse som inte liknar något annat jag läst tidigare. Berättelsen tar sin början på Västra Götalands Nya Sjukhus, och om det är nåt man kan lära sig av Lars von Trier är det att stora sjukhus är en alldeles utmärkt skådeplats på för de mest bisarra händelser. Så är det alltså även här och det är det som leder till att Gustaf trillar ner i hisschaktet som en moderniserad Alice i Underlandet.

Jag tycker verkligen om Larssons ambition att bygga en helt egen värld under fötterna på oss. Det känns faktiskt fräscht att inte behöva bege sig till futuristiska dystopier eller fantasy-miljöer utan istället gräva där man står och det var också en viktig anledning till att jag blev nyfiken på ”Havet under oss”.

Det jag däremot önskat är lite mer svar på de frågor som dyker upp i mitt huvud under läsning men samtidigt är jag ok med att få tänka och fundera lite själv och dra egna slutsatser. Hur ser till exempel egentligen förhållandet ut mellan Lidenbrock Foundation och Guvernemanget? Hur är det egentligen med det här med språket? Lite mer fördjupning och beskrivning av världen hade alltså inte gjort mig något.

Trots att boken är strax över 200 sidor upplever jag ändå att den tappar lite tempo ungefär halvvägs igenom boken men att den hämtar upp det hyfsat när det börjar närma sig slutet.

Jag hittar tyvärr också alldeles för mycket stavfel och dålig korrekturläsning, och jag är ändå en sån som inte alls brukar se sånt vanligtvis så då är det lite för vanligt förekommande. Sådant är dock lätt åtgärdat så det är egentligen en petitess i sammanhanget.

Eftersom ”Havet under oss” genomsyras av Jonas Larssons berättarglädje förutsätter jag att han har fler historier på lager och även om jag inte är fullständigt frälst kommer jag att hålla koll på vad han kommer med i framtiden. Vad blir det för nåt märkligt nästa gång?

Adlibris, Bokus, CDON

3 reaktioner på ”Havet under oss

    1. som sagt, jag brukar vara fullkomlig blind för sånt, sån när jag hittar så pass många som jag gjorde så är det ju nåt fel…

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s