Älgbarnet

algbarnetFörfattare: Meg Rosoff

Beskrivning: ”Sjuttonåriga Jess är säker på att hon ska klara av alla de prövningar det innebär att bli tonårsförälder. Hon ska oförskräckt hantera barnmorskans dömande blickar, sin mammas besvikelse och pojkvännens föräldrars ogillande. Hon är beredd på allt. Kom an bara. Men hon är inte beredd på ett litet älgbarn. Nej, så långt tänkte hon inte. Och att få en älg i stället för en människa kan visa sig vara mer än vad vilken mamma somhelst kan klara av, till och med Jess.

Blev det en pojke eller en flicka? Nej, det blev en älg, varsågod och vänj dig vid tanken. Det är en utmaning att få in fyra ben i en sparkdräkt, älghovar är väldigt hårda, och vad ska mormor säga? Jess funderar på att döpa sin nya bebis till Rudolf, men ingen utom hon verkar tycka att det är roligt. Kanske är det inte så konstigt att folk inte riktigt vet vad de ska säga till henne.”

Omdöme: Knäppt är bara förnamnet. Men det är roligt, riktigt roligt, men också väldigt tänkvärt. Det kan ju inte vara helt enkelt att få en älg när man förväntat sig en ”vanlig” baby att rulla omkring i sin nyinköpta barnvagn. och speciellt om man är tonårsföräldrar. Boken beskriver vad jag uppfattar som en ganska trovärdig bild av de svårigheter och dömande blickar som man kan få som unga föräldrar (eller så är det alla de sneglingar jag gjort mot TV:n när sambon kollat på ”Teen Mom” som spelar in). Då behövs humorn, speciellt när man ställs inför det faktum att man har ett barn som kanske inte passar in av någon anledning.

Rossofs bok kan läsas som en rolig och lättläst berättelse, fast med en djup och allvarlig botten. Jag blev i alla fall väldigt positivt överraskad av boken och rekommenderar den varmt.

Adlibris, Bokus

En reaktion på ”Älgbarnet

  1. Har läst en rec av den här tidigare men litar inte riktigt på den bloggaren, så jag skippade faktiskt att låna den när jag såg den. Men nu så … 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s