Bokbloggsjerka 10-13 april – Eller varför jag gör det jag gör när ingen annan gör det.

Ojojoj, jag har sugit på den här lilla frågan hela dagen känns det som, lite som en för gammal Djungelvrål som klibbar sig fast i hörntänderna. Det är en väldigt intressant fråga som kanske egentligen skulle ställas till någon annan än mig eftersom jag faktiskt gör det – istället borde kanske nån stackare med en bok i näven ställas till svars. ”Jaså, du läser böcker och ser ut att tillhöra den manliga delen av populationen, varför bloggar inte du om det om jag får fråga?”. Så kan man ju naturligtvis inte göra utan att få onda ögat så då får jag dra mitt lilla strå till stacken.

Veckans fråga i bloggjerkan är helt enkelt:

Varför är det nästan bara kvinnor som bokbloggar?

Sätt er ner kära läsare, för det här kommer att bli en uppsats. Har ni laddat med scones och nåt att dricka? Om inte, well…

Till att börja med tänker jag luta mig mot lite forskning som gjorts in-house. Och då menar jag verkligen in-house eftersom det är sambons uppsats från bibliotekarieutbildningen som jag kommer att luta mig mot. Den handlar egentligen om tonårspojkars syn på bibliotek, men där finns så mycket nyttigt så vi kör ändå.

Därför ska vi ägna några rader åt det här skojiga med genus och könsroller. Här finns det ju högvis med forskning att gräva ner sig i, men vi kör på de tre som finns med i sambons uppsats, dvs tre teorier av Yvonne Hirdman, Daniel Ekman och Elaine Millard. Superkort så ser det ut så här:

Hirdman menar att genussystemet i samhället upprätthålls genom ett genuskontrakt. Detta kontrakt kännetecknas av två principer: isärhållningens princip och den så kallade manliga normens primat. Könen hålls isär genom att de tillskrivs olika egenskaper. Dessa egenskaper är dessutom ofta varandras motsatser, exempelvis är män hårda
medan kvinnor är mjuka, bråkiga pojkar ställs i motsats till tysta flickor och flickleksaker mot pojkleksaker. Vidare kallar Hirdman dessa motsatser för motsatsförhållandet ens primat handlar om att det manliga värderas högre än det kvinnliga. Det som pojkar gör är enligt Hirdman därmed mer värt än det som flickor gör. Ett exempel på detta är att det är bättre för en flicka att bli kallad pojkflicka än vad det är för en pojke att bli kallad flickaktig.

Hirdman understryker att i princip alla i samhället är med och skapar genusordningen eftersom vi upprätthåller genuskontraktet. Ofta görs detta helt omedvetet då vi upplever det som naturligt att det ska vara på ett visst sätt.

Ekman kompletterar med:

[…] genus är ett begrepp som syftar till att identifiera biologiska och kulturella faktorer. Han understryker att genus är kulturellt medan kön är biologiskt. Vidare resonerar författaren kring det biologiska respektive det kulturella könet. Ekman menar att även biologin är en social konstruktion då det är människor som avgör vad som får rum i biologin. Ekman tar också upp att mannen har tre olika plan på vilka han har kontakt med sin manlighet: psykologiskt, socialt och idémässigt. På det psykologiska planet innebär det att den enskilde individen tillägnar sig manlighet och manlighetens egenskaper. På det sociala planet handlar det om att mannens bild av sig själv och hans bild av manlighet måste kunna leva upp till de förväntningar som mannen ser/tror finns samhället. Idémässigt rör det sig om att mannen måste förhålla sig till de mediala bilder av manlighet som finns i till exempel massmedia, bilder, litteratur, myter, sagor och liknande.

Och Millard:

I sin forskning fokuserar Millard på hur man kan få pojkar att intressera sig för läsning samtidigt som hon ger möjliga förklaringar till varför läsintresset minskar bland pojkar och varför läsning oftast ses som en typiskt kvinnlig sysselsättning. Millard menar att de skillnader i beteende och intressen som kan ses mellan könen är något som skapats kulturellt. Hela samhället vilar på dessa kulturella föreställningar vi byggt upp, könsroller vi skapat, hur barn uppfostras och liknande.

Vad får vi då ut av detta? Jo, det här: Vi kan med all rimlighet utgå ifrån att läsning är nåt som främst kvinnor gör. Eftersom manligt beteende baseras på motsatsförhållandet till kvinnligt beteende så innebär detta att läsning är omanligt, alltså bör man låta bli om man ska anses vara en ”riktig man”. Självklart det inte hela sanningen och det är inte alltid riktigt så här enkelt, men jag tycker att det här är en otroligt rimlig utgångspunkt. Om vi sedan tänker på vad Ekman skriver om att leva upp till de bilder som finns av manlighet, exakt hur många läsande män tänkte ni på där? Nä precis. Och manliga bloggare förutom Fredrik Backman? Och sen manliga bokbloggare förutom undertecknad? Eeeeeexakt.

Läsning är alltså nåt som åtminstone i många killar/mäns (nu klumpar vi ihop och generaliserar, men vad fasen) föreställningsvärld är ”kvinnogöra”. På samma sätt är det med bloggande i allmänhet – det tror jag vi kan vara rörande överens om bara genom att se oss omkring. Det uppfattas som en kvinnlig aktivitet.

Klart som korvspad att killar/män inte läser böcker eller bokbloggar om man ser till ovanstående. ”Ingen annan gör det, varför skulle jag?” ”Det är bara tjejer som läser/bloggar” och allt det där andra som vi hört tusen gånger tidigare.

Men vad är det för konstigt med mig då, som alltså kommer att skriva över 1000 ord om det här? David, varför håller du på med det här?

För att jag tycker att det är roligt.

För att jag tyckte att jag kunde göra nåt unikt.

För att jag tror att någon annan kan tycka att det jag gör är intressant.

Jag kanske ska motivera mig lite. Jag skulle så klart inte hålla på med det här om det inte var roligt att göra det. Att läsa böcker och prata om böcker är ju kul – annars skulle ingen blogga om böcker. Men jag ville ju prata om sånt som jag läser, och jag känner ingen som läser samma saker som jag. Det är ju där kommunikationen med andra bloggare kommer in. Vi har ju också så klart pratat om den här bloggen hemma innan den ens startade, fast då i termer av ”tänk om nån kille skrev om ungdomsböcker så att man kunde få ett sånt perspektiv på det”. Nu går det ju givetvis att argumentera om vilka böcker jag läser och hur intressanta de är för den och den läsaren, men det är inte själva grejen – istället handlar det om att jag vill visa att jag kan läsa vilken jäkla bok jag vill och berätta vad jag tyckte om den för det är ok att läsa vilka böcker som helst som kille även om den råkar vara knallrosa och skriven av Sandra Beijer (en av de där kända bloggarna ni vet). Men ingen gjorde ju det, inte vad jag hittat hittills i alla fall. Så varför inte muta in det lilla hörnet av interwebben åt mig själv och ha roligt under tiden? Nån annan kanske roas av mitt svamlande också och det är väl inte så tokigt?

Tack för uppmärksamheten.

34 reaktioner på ”Bokbloggsjerka 10-13 april – Eller varför jag gör det jag gör när ingen annan gör det.

 1. Millard har jag stött på förr. Finns en del intressant att fundera på här. Könsroller alltså. Mönster svåra att bryta, bara att göra vad man kan 🙂 Jättekul att du lade lite tid på att svara på frågan med lite mer vetenskaplig tyngd:)

  Gilla

 2. Intressant svar med forskarhänvisningar och allt. Gillar det där med att du kan läsa vilka böcker du vill och skriva om dem, samtidigt som jag får lite upptäckarekänslor – jag är först och kan muta in det här området – är inte det typiskt manligt… 🙂

  Gilla

 3. Tycker verkligen att din blogg är en av de intressantaste jag kommit över och inte bara för att du är en manlig bloggare. Man kan ju tänka att oj han var bra på att bokblogga ”för att vara en karl” men nej, du är bra. Punkt och slut på hyllning. trevlig helg !

  Gilla

 4. Fast frågan kvarstår: varför tycker jag att du är en fjolla, när jag inte tycker att andra manliga bokbloggare är det?

  Gilla

  1. Hej Johannes! Tack för att du tog dig tid att kommentera!

   Jag kan inte svara på din fråga tyvärr, det får du nog själv göra. Men kanske gillar du inte hur jag skriver eller vilka böcker jag skriver om? I så fall så behöver du ju naturligtvis inte läsa oarya.se längre, eller hur? Jag tvingar ingen, jag är rätt snäll på det sättet.

   Lättaste sättet är göra detta är att öppna en webbläsare (Firefox, Safari, Internet Explorer eller vilken du nu föredrar), och nu kommer det svåra så håll i dig Johannes – INTE skriva http://www.oarya.se i adressfältet. Jag vet, det kan vara jättesvårt, jag trillar dit hela tiden!

   Men kan du inte skicka lite tips på de här tuffa manliga bokbloggarna som du läser så kanske jag kan få lite inspiration? Vore ju supersnällt!

   Ha det bra!

   Gilla

   1. Ingen fara. Jag brukar vanligvis inte ramla in här mer än max en gång varannan månad. (Och blir alltid lika besviken.) Men tack för omtanken.

    De läsvärda manliga bloggarna är inte ett spår ”tuffa”. Men de är inte fjollor, det är hela skillnaden. Läs Bernur, Butter tar Ordet, Den långsamma bloggen, Nydahls occident…

    Gilla

   2. Då är det väl bara att satsa på en gång i kvartalet istället och sen ännu färre besök! Försök Johannes, jag tror på dig!

    Jag har ju besvarat dig angående de andra bloggarna tidigare på annan plats, men återigen: ingen av de bloggarna har ett innehåll eller läser de böcker jag är nyfiken på, så efter att ha kikat in och konstaterat detta besöker jag inte dem. Så kan man nämligen också göra…

    Gilla

 5. Mycket intressant svar. Men finns det vetenskapliga studier som visar att det verkligen är så att män i mycket liten utsträckning läser skönlitteratur?

  Gilla

  1. Ja, det skulle jag nog säga. SCB:s statistiska årsbok från 2014 t ex: http://www.scb.se/Statistik/_Publikationer/OV0904_2014A01_BR_25_A01BR1401.pdf

   Där kan man bland annat läsa följande: ”Könsskillnaden i läsandet av skönlitteratur är densamma som för böcker allmänt: 40 procent av kvinnorna läser skönlitteratur minst varje vecka jämfört med 22 procent av männen.”

   Detta lutar sig mot den nationella SOM-undersökningen från 2012, som går att hitta här: http://som.gu.se/digitalAssets/1461/1461293_v–gsk–l-hela-korr-131009.pdf

   Gilla

 6. Amen halleluja high five och allt sånt!
  Du har ju även lyckats med konststycket att dra till dig det första trollet jag sett i bokbloggarsfären. Grattis eller nåt. 🙂

  Gilla

  1. Får man fråga vad som krävs för att bli ett troll i din värld? Att man inte är inställsam, smickrande och rövslickande? Att man har mage att framföra en avvikande åsikt? Välkommen ut i verkligheten i så fall. Den består huvudsakligen av troll, kan jag tala om.

   Gilla

   1. Avvikande åsikter är helt ok, till och med uppfriskande ibland. Men jag har den fördomen att ohyfsade personer med omotiverat otrevlig attityd på internet oftast är troll.

    Gilla

  2. Bra att du har fattat att det är en fördom åtminstone. Själv tycker jag det är oerhört tråkigt att bokbloggsvärlden är så jämmerligt mjäkig och konfliktskygg. Det känns rätt underligt att bli kallad troll bara för att man inte faller in i den allmänna menlösheten, utan säger sitt hjärtas mening.

   Gilla

  3. Å jösses. Så om man inte faller in i den allmänna stämningen av kramkalas och konform trivselfascism är man att likställa med en näthatare? Där om någonstans tror jag vi börjar närma oss en väsentlig delorsak till att många män känner att bokbloggsvärlden inte är något för dem…

   Gilla

 7. Intressant och som lärare vill jag påstå att detta stämmer. Har under årens lopp studerat miltals med statistik i ämnet och har lagt min själ i att få killarna att läsa … men tji har jag fått. Så även om vi kämpar med jämlikhet så är verkligheten en helt annan.
  Och ett troll har vaknat till 😉

  Gilla

 8. Hej! Vad kul att upptäcka den här bloggen! Särskilt när vi tycks gilla samma genre. Tyvärr hinner jag inte läsa lika många böcker som du i månaden men utifrån dina recensioner kan jag ju plocka ut godbitarna när jag vill läsa något nytt och fräscht 🙂

  Gilla

 9. Kul att du går till botten med det här, vi andra snurrar ju bara in oss i följdfrågor. Men jag kan tipsa om en sak man kan testa.
  Ge den senaste Iphonen till en kille och han frågar: Vad kan den här apparaten.
  Ge den till en tjej och hon frågar: Vad kan jag göra med den här apparaten
  Inget konkret svar men en bit på vägen 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s