Kickar

kickarFörfattare: Staffan Cederborg

Beskrivning: ”Joel glider runt med kompisar i en het sommarstad, och i väntan på vaddetnuär hittar han och Kaspar på egna små pranks. När Cornelia flyttar till stan blir Joel fullständigt förhäxad av henne. Hon ritar om hans stjärnhimmel. Men kompisen Linn gör allt för att fånga Joel och är ibland för svår att motstå. Joels till en början händelselösa liv blir plötsligt ganska komplicerat på flera plan. Mammans man Vincent går över gränser som Joel inte kan tolerera, och efter en virvelström av droger, sex och våld befinner han sig på ett hotell i Stockholm med blodiga kläder. Allt faller sönder. Eller faller allt på plats? Och har han förstört allt med Cornelia nu?”

Omdöme: Jag blir faktiskt lite irriterad på Staffan Cederborg. Karln har nämligen skrivit exakt en sådan bok jag skulle kunna tänka mig att skriva. En bok med ett ruskigt bra driv, ett snudd på perfekt språk och anslag och utmärkt balanserande mellan action, spänning och kärlek i en förening som borde passa de allra flesta!

Boken börjar mitt i handlingen när Joel kommer till Stockholm blodig och sönderslagen, men snabbt kastas vi ett par veckor tillbaka och berättelsen börjar nystas upp. På så vis följer boken en klassisk berättarstruktur och vi har väl läst och sett liknande historier tidigare, men det är Cederborgs hantverk som verkligen lyfter Kickar till en av de bästa ungdomsböckerna på länge. Jag tänkte lite på en sorts snällare Trainspotting på Gotland och det är verkligen inget dåligt! Ska man vara lite petig kan jag tycka att Cornelia är lite för mycket av de där estet-eleverna man inte gillade på gymnasiet, men å andra sidan är hon faktiskt charmig och framför allt smartare än så många andra tjejer i ungdomsböcker. Stor eloge för detta!

Kickar rekommenderas alltså varmt för läsare från 13 och uppåt, eftersom den utan tvekan är en av de bästa överraskningarna för mig i år!

Adlibris, CDON, Bokus eller lokala handlaren.

Tack till Opal för recensionsexemplaret!

6 reaktioner på ”Kickar

  1. Någon råkade häromdagen trycka på publiceraknappen, av misstag troligen. Vilket betyder att jag faktiskt redan lånat den här på bibblan. 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s