#TBT 30/4

Jag blev lite inspirerad av förra veckans bloggjerka, och kanske mest av Bokhusets inlägg. Jerkan handlade alltså om att rekommendera klassiker som var minst hundra år gamla, och Katja radade upp ett antal bra förslag på äventyrsböcker som fortfarande är läsvärda.

Jag läste många av de här på egen hand som barn. Pappas gamla exemplar av ”De tre musketörerna” av Dumas och ”Oliver Twist” av Dickens stod i hyllan så de lästes med försiktighet eftersom de var URGAMLA. Och jag lånade Jules Verne-böcker på biblioteket, och minns att fröken var då förvånad att jag ville läsa ”Jorden runt på 80 dagar” för det ville inga andra barn. Nu är den i ärlighetens namn kanske inte den roligaste om man är runt 10, men den lästes!

Två av mina absoluta favoriter var nog ändå ”Skriet från Vildmarken” av Jack London och den helt sanslösa ”Baron von Münchhausens underbara äventyr till land och vatten” av G.A. Bürger. Den första var så spännande och sorglig att jag inte kunde låta bli att låna den om och om igen, och den andra kunde jag skratta åt så att jag fick ont i magen.

Det gemensamma för alla de här böckerna är att ingen av dem egentligen är barnböcker. De är inte på något sätt skrivna på ett lättare språk eller på annat anpassade för yngre läsare. Däremot är de alla så pass spännande och underhållande att jag inte kunde låta bli dem och då borde fler kids kunna göra det även idag. Och det är där nånstans jag hoppas att såväl barn och kanske framförallt vuxna hittar till de här klassikerna igen trots att de kanske inte riktigt är de hetaste titlarna i handeln. Men tänk om nåt förlag (hej Modernista!) skulle ge sig på att släppa några av de här klassikerna med nya snygga omslag, skulle det inte vara nåt?

3 reaktioner på ”#TBT 30/4

  1. Får mig att minnas Tusen och en natt som mina föräldrar fortfarande har i läderband. Otroligt spännande och blodiga berättelser för en tioåring :). Läste även andra utgåvan av Robinson Cruse som jag då tyckte var hur bra som helst trots språket.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s