I ljusets makt

9789186634681_200_i-ljusets-makt_haftad

Författare: Leigh Bardugo

Beskrivning: ”Alina Starkov är ingen särskild, bara en av alla fattiga, föräldralösa ungdomar i landet Ravka – ett rike som en gång var mäktigt och välmående men som nu drabbats av fattigdom och krig. På en resa attackeras Alina och hennes bästa vän Mal, och när han hotas till livet väcks en uråldrig kraft hos Alina, stark nog att rädda Mal, och kanske även det krigshärjade Ravka.

Alina förs genast till landets magiska elit, Grishan, och en helt ny värld öppnar sig för henne. En värld av magi och gnistrande överflöd, men där Alina inte vet om hon kan lita på någon – inte ens Grishans mäktige ledare, Skuggmästaren, som kanske är den enda som kan hjälpa Alina att ta makten över sin kraft och fullborda sitt öde.”

Omdöme: Ibland krävs det inte mer än ett miljöombyte för att någonting ska gå från ordinärt till väldigt intressant. Så är fallet i Leigh Bardugos ”I ljusets makt” om den lilla oansenliga Alina som visar sig vara nåt helt utöver det vanliga. Så långt är det ju standardfantasy 1 A, men så gör Bardugo det helt briljanta att förlägga berättelsen till en magisk värld starkt inspirerad av Ryssland på 1800-talet med allt som man associerar med detta med alltifrån tjocka pälsar och lökkupoler och enorma kontraster mellan fattiga och rika (något som också Alina funderar lite över i boken). Vi ska ju inte glömma att ryska tsarfamiljen faktiskt hade den mytomspunne Grigorij Rasputin som mystiker/helbrägdagörare vid hovet fram till att han mördades 1916, så det ligger inte så långt från verkligheten som man skulle kunna tro.

Jag gillar också språket i boken, det har nån sorts drömsk och vacker ton vilket betyder att översättaren Carina Jansson gjort ett utomordentligt jobb. Att boken ligger på ca 300 sidor gör också att det går fort att läsa, nåt som Gilla Böcker tagit fasta på då uppföljarna kommer i höst och nästa vår, så väntan blir alltså inte lika olidligt lång som den kan vara ibland.

Finns det nåt jag inte gillar då? Ja, det är väl den här askunge-grejen då. Den lilla grå musen som bara behöver lite nya kläder och en kompis med bra smak och och sen är hon plötsligt hetast i palatset är väl lite för mycket kliché. Dock är det så att Alina inte vill göra om sig självt alltför mycket på magisk väg, utan faktiskt börjar äta mycket och ordentligt och dessutom springa och träna kampsport, och det är väl ändå alltid ett steg i rätt riktning. Sen var jag lite orolig för den här tråkiga kärlekstriangeln, men som tur var verkar det som att det inte blir nåt större problem i kommande böcker, så den kärlekshistoria som finns är väl motiverad och ok.

Som sammanfattande omdöme så är det så att ”I ljusets makt” är riktigt läsvärd med sin fantastiska miljöbeskrivning och spännande intrig. De få klagomål jag har är inte något som kommer att vara relevanta för kommande böcker så jag ser verkligen fram emot dem!

Bokus, Adlibris, CDON eller handlaren i stan/köpcentret/whatever!

Tack till Gilla Böcker för recensionsexemplaret!

3 reaktioner på ”I ljusets makt

  1. En rec på en söndag? Trevligt dock. Jag tyckte väl ungefär som du förutom att jag retade ihjäl mig på den sk barmhärtigheten i slutet. Men gillade den.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s