#TBT 7/5 Stardust

Då var det torsdag och dags att prata om nåt gammalt i hyllan, eller hur?

Jag såg Daredevil-serien på Netflix för ett tag sen och älskade den. En av de finare sakerna med den är att huvudrollen spelas av Charlie Cox, som också spelar huvudrollen i en av mina favoritfilmer, nämligen Stardust från 2007, regisserad av en annan hjälte, nämligen Matthew Vaughn (Kick-Ass, Lager Cake, X-Men: First Class) som jag skrivit om tidigare.

Stardust i sin tur bygger på Neil Gaimans lilla guldkorn med samma namn. Eller rättare sagt: ”Stardust: Being a romance within the realms of Faerie” som det står på min utgåva som dessutom är helt underbart illustrerad av Charles Vess.

I min värld är detta kanske min favoritbok av Gaiman, endast spöad av vissa delar av Sandman (det går liksom inte att slå berättelsen där Morpheus bevittnar ur-uppförandet av ”En midsommarnattsdröm” tillsammans med Shakespeare och Titania och Oberon och Puck, helt makalöst bra).

Men det jag gillar med den här är hur Gaiman hanterar element ur klassiska sagor och älvor och väver ihop det till nåt helt unikt och extremt läsvärt. För de som bara sett filmen så kan jag meddela att boken är betydligt mörkare och brutalare, men det ligger kanske mer i ton med var den hämtar sin inspiration ifrån. Jag älskar som sagt filmen, men har inget problem med att köpa skillnaderna mellan de båda versionerna. Och boken är så förbannat bra.

Det finns en stor risk/chans/möjlighet att jag läser om den här inom kort, bara så ni vet…

stardust_a_1280x1024

7 reaktioner på ”#TBT 7/5 Stardust

 1. Neil Gaiman är min favoritförfattare genom tiderna. Och Stardust är en av mina favoriter av honom. Har den i typ 4-5 olika upplagor haha. Klart du ska läsa om den 🙂

  Gilla

  1. Jag kommer faktiskt inte ihåg när jag läste den sist, och jag vet att jag inte läst den här illustrerade utgåvan jag yrar om i inlägget. Jag vet att jag köpte den i New York 2008, så då är det väl absolut dags igen! 🙂

   För övrigt väldigt roligt att ni kommit igång igen – ni var en av de större inspirationskällorna när jag bestämde mig för att bli mer seriös med bloggen!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s