Vit som snö

vit_som_sno-simukka_salla-30364134-1186409174-frntlFörfattare: Salla Simukka

Beskrivning: ”Lumikki Andersson befinner sig i ett sommarhett Prag. På ett café kommer en tjej fram till Lumikki och påstår sig vara hennes halvsyster. Eftersom Lumikki misstänker att föräldrarna döljer något om släktens historia för henne, blir hon intresserad.

Tjejen lyckas lura med sig Lumikki till ett religiöst möte, och hon blir indragen i en sekt som är mitt uppe i planeringen av sitt kollektiva självmord. Lumikki tvingas springa för livet genom Prags gator och kyrkogårdar för att förhindra den stora tragedin.”

Omdöme: Jag gillar det här konceptet som Simukka kör – spännande och snabblästa actionthrillers på drygt tvåhundra sidor med ett ruskigt driv i berättandet. Förra boken kändes härligt exotisk med sin finska miljö och rysk/finsk maffia, medan den här helt byter scenario till ett stekhett Prag (som jag ändå besökt och därför har nån liten koll på hur det ser ut) och handlar om galna självmordsekter i stället och såna är ju alltid tacksamma att ha som ondingar, eller hur? De är som zombies eller nazister, inga förlåtande drag nånstans. Vi får även en liten släng av mediakritik och HBTQ-diskussion av bara farten så det finns en hel del ämnen att sätta tänderna i.

Ror Simukka det här i hamn då?

Jo, men det tycker jag ändå. Det är ju som sagt ruskigt spännande mest hela tiden, och Lumikki gör ju en Tom Cruise och springer sig igenom hela berättelsen (nästa gång ni ser en film med Tompa, fundera på hur mycket han springer – jag lovar, det blir en hel del!). Vit som snö lider dock av nästan exakt samma problem som första boken, nämligen det Plötsliga Stoppet, dvs upplösningen kommer så tvärt och omedelbart att jag önskar att Simukka bara ägnade ett par sidor till för att sätta upp slutet på ett lite snyggare och mer tillfredsställande sätt. Men självklart vill jag ju läsa sista delen, speciellt med de planteringar som görs i boken om konstigheterna i Lumikkis familj!

Andra som skrivit om boken: Bokhuset, Bokmalens bokblogg, BoklusLitteraturmagazinet

Tack till Rabén & Sjögren för recensionsexemplaret!

Finns på CDON, Adlibris, Bokus eller lokala handlaren.

En reaktion på ”Vit som snö

  1. Jepp, precis så. 🙂 Och att länka till andra som skrivit om boken är ju något en borde börjat med för länge sedan. Tänkte börja idag jag med men har lite tidsbrist ( som alltid ) så vi får se.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s