#TBT 14/5

Jag gillade Pelle Svanslös när jag var liten. Inte för att vi hade katt eller så (det har vi ju kompenserat med RÅGE efteråt), utan bara för att han verkade som en väldigt snäll och trevlig figur. Jag gillade ju Bamse och Klas Klättermus också, så det var ju ganska snälla böcker och serietidningar som lästes på den tiden. Främst var det väl bilderböckerna som gavs ut i början av 1980-talet som lästes, och jag måste säga att för att vara böcker som är från den tiden då varken jag eller min bror var särskilt milda i behandlingen av, well, NÅT, så är de i fantastiskt bra skick. De ligger här bredvid tangentbordet nu när jag skriver och de är förvånansvärt välbehållna.

Böckerna i sig är ju sammandrag och förenklingar av Gösta Knutssons originalberättelser om Pelle, Elake Måns, Bill och Bull, Maja Gräddnos och alla de andra, och att bläddra i böckerna är en äkta Throwback Thursday utan dess like. Det dyker upp små brottstycken och repliker i huvudet på en och det visar ju verkligen hur Knutssons berättelser bränt in sig i huvudet på en. Jag kan tänka mig att jag suttit med de här i någon fåtölj hemma och tragglat mig igenom dem både en och tio gånger under tiden jag började läsa själv. Det är ju väldigt charmiga och snälla böcker med en tydlig tanke om att bara man är snäll så blir det bra till slut och den elake får sitt straff på ett eller annat sätt. Min sambo hittade dessutom en Pelle Svanslös-bok på loppis för lite kaffepengar, och när vi slog upp den så var den signerad av Gösta Knutsson himself!

Böckerna jag har är illustrerade av Lisbeth Holmberg-Thor, och för mig är det de teckningarna som är ”de riktiga”:

IMG_0939 IMG_0940

6 reaktioner på ”#TBT 14/5

 1. Loppisar kan alltså vara nåt bra? 🙂 Men jag håller med, älskade också Pelle Svanslös som barn. Tyvärr delar inte mina egna barn den kärleken.

  Gilla

 2. Åh, jag tittade bara på filmen (finns det fler? Amerikatt var det i alla fall) när jag var liten (fast tyckte ju förstås den var jätteläskig). Tyckte att Måns var så obehaglig i skrift att jag inte klarade av det.

  Gilla

  1. Hej, hoppas att det faller i smaken! Det kommer svar på era frågor på tisdag, så då får ni en anledning att kika in åtminstone en gång till 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s