Smakebit på söndag 17/5

6473057481_ce462009e6_o

OK, det är kanske inte så mycket kvar av söndagen, men tillräckligt för att motivera ett inlägg ändå, eller hur? Flukten fra virkeligheten firar både sin nationaldag idag och anordnar bloggtillställningar så det är bra multitasking får jag säga. Jag har faktiskt inte börjat på en ny bok sedan i torsdags (sån där ledighet kom i mellan) så veckans lilla litterära tapas är helt enkelt inledningen på nästa bok i högen: ”Ringar på svart vatten” av veteranen Gull Åkerblom. Den beskrivs så här:

När Gull Åkerblom skriver för unga läsare är det en riktig sommarrysare om ett hemsökt hus, en mörk sjö som lockar och skrämmer och om en lika gruvlig som tragisk hemlighet.   

Ingen i familjen vill flytta till den sedan länge obebodda prästgården. Väl där utbrister Bens brorsa: Spökhus! inför de knarrande trapporna och spindelväven i tornrummet. Och så rätt han ska komma att få. Snart står det klart att en själ inte har fått ro och det blir Bens sak att ta reda på vad som en gång hände i den lilla slumrande byn.

Sökandet efter sanningen blir ett möte med det okända när Ben tvingas stå öga mot öga med sådant som ingen annan ser eller hör. Och han möter också Alba. Alba som betyder gryning. Alba som på så många sätt blir ett uppvaknande för Ben. För det här är också Bens historia; en son, en bror som alltid har känt sig annorlunda och som törstar efter att förstå vem han är och var han kommer ifrån.

Och här kommer alltså själva inledningen:

När han lämnar henne den natten går han med lätta steg. Nu har de äntligen fattat sitt beslut. Han ler när han tänker på vad det betyder. Han skulle vilja tacka någon. Men någon sådan finns ju inte.

Det är en mörk höstnatt, molnen är tungt grafitgrå. Luften är krispig, vinden väser. Han är ensam på gatan, det finns inga vittnen. En taxi kör förbi. Men chauffören pratar i mobilen och lägger inte märke till honom.

Han är så inne i sina tankar, i sin glädje, att han inte hör stegen bakom honom.

Det ni!

ringar_pa_svart_vatten-akerblom_gull-31793109-4080238141-frntl

9 reaktioner på ”Smakebit på söndag 17/5

  1. Det här låter ju spännande. Framför allt är jag nyfiken på varför de flyttar till huset som ingen i familjen vill bo i.

    Litterära tapas… ett uttryck jag kanske lånar 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s