De tysta stegen bakom

9789163882807Författare: Jonna Björnstjerna

Beskrivning: ”Några solstrålar har letat sig in genom de tunga sammetsgardinerna och följer de glittrande dammkornen som långsamt landar på en gammal tavla. Det är ett porträtt av en flicka i konstiga svarta kläder, och om du tittar riktigt noga, så ser hon faktiskt inte så snäll ut som du först trodde, men det är väl bara inbillning? 

Elsa vet att hon kommer sakna alla kompisarna hemma i stan. Varför måste hon flytta ut på landet bara för att mamma och pappa har bestämt sig för att starta ett pensionat? Såklart också att nya huset är ett riktigt kråkslott med knakande golv och väggar och dystra rum med vindlande gångar. Inte ens den gamla trädgården med sin labyrint att gå vilse i och konstiga stenstatyer känns roligt att utforska.

Inte blir det bättre av att mamma och pappa verkar tycka att hon mest hela tiden är besvärlig, bråkig och ljuger om allting. Dessutom tycker de att alla märkliga olyckor som har skett på sistone är hennes fel. Elsa är säker på att de egentligen önskar att de hade ett annat barn, någon som alltid är snäll och hjälper till …”

Omdöme: I det här fallet får man faktiskt döma boken efter omslaget. ”De tysta stegen bakom” är mörk, mystisk, lite läskig och innehåller precis de ingredienser man vill ha i en sån här bok. Det är en spökhistoria som utspelar sig på ett gammalt kråkslott med en alldeles för nyfiken huvudperson i huvudrollen, ungefär så som det ska vara i sådana här böcker. Föräldrarna är inte alls förstående utan alldeles för upptagna med sitt och den lilla hjälp som Elsa får i form av den lokala new age-pajasen är naturligtvis alldeles värdelös. Jag har ju förresten skrivit om böcker om att komma i kontakt med sin inre indian tidigare, och i den här nämns en bok om att krama sin inre delfin – hade jag kunna hjula hade jag gjort det för uppenbarligen tycker Björnstjerna ungefär samma sak som jag om sånt där trams. Det hindrar dock inte från att uppskatta en spökhistoria!

De 300 sidorna är faktiskt inte så farliga som man kan tro, texten är luftig och Björnstjernas illustrationer gör det lite omväxlande och lättläst ändå, rent storymässigt är det inga jättestora överraskningar utan en ganska traditionell berättelse så de allra flesta bör inte ha några problem att hänga med i svängarna. Jag tycker ändå att boken kan vara lite väl läskig för de yngsta läsarna under 10, men det får ju naturligtvis göras en avvägning från person till person (som alltid), men jag tror att den bör fungerar ganska väl för barn i slukaråldern i övrigt.

Några andra som läst: Boklus, Romeo and Juliet, Kojosch

Finns på CDON, Adlibris, Bokus eller lokala handlaren (eller biblioteket, ej att förakta!)

2 reaktioner på ”De tysta stegen bakom

  1. Haha, jag läste precis den här boken också och tänkte direkt på dig när jag läste om den inre delfinen: ”nåt för OArYA och hans sökande efter inre indianer” 😀 😀

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s