Vi är alla helt utom oss

vi-ar-alla-helt-utom-ossFörfattare: Karen Joy Fowler

Beskrivning: ”Som barn pratade Rosemary oavbrutet. Så mycket att hennes pappa bad henne börja i historiens mitt varje gång hon ville berätta något. Nu har Rosemary börjat på universitetet och hon pratar inte längre oavbrutet. Minst av allt pratar hon om sin familj.

Hon växte upp med två syskon: Lowell och Fern. Båda djupt älskade och båda numera försvunna ur hennes liv. Någonting hände som lämnade familjen i spillror. Sedan dess är Lowell på flykt, deras en gång så levnadsglada mamma är en skugga av sitt forna jag och deras pappa likaså. Och Fern, Rosemarys älskade syster, vad hände med henne? Ingen av dem hade kunnat föreställa sig hur Ferns öde skulle påverka dem. Då, nu och för alltid.”

Omdöme: Vi kan väl börja i den mest uppenbara delen – titta till vänster så ser ni årets snyggaste bokomslag! Herre min skapare, där har nån gjort 120% rätt när hen tänkt.

Och faktiskt, man kan döma boken efter omslaget även den här gången (lite av en favoritsysselsättning faktiskt). ”Vi är alla helt utom oss”, en fras jag alltid tyckt väldigt mycket om på engelska, är en ytterst välskriven och genomarbetad bok på alla tänkbara sätt  – språkligt, strukturmässigt, ämnesmässigt. Jag är så ruskigt imponerad av författaren. Jag är kanske inte omtumlad på samma sätt som av t ex Jandy Nelson, men här finns nåt som är svårt att definiera på annat sätt än ”ooooh, det här är bra”. Jag är ruskigt svag för när huvudpersonen bryter fjärde väggen och tilltalar läsaren direkt vare sig det är seriefiguren Deadpool eller när Michael Haneke låter huvudpersonerna spola tillbaks filmen de är med i (Funny Games) och här låter författaren huvudpersonen Rosemary tala direkt till oss läsare och rensa bort sådant hon själv tycker är ointressant för berättelsen och jag smälter.

Sen är det en väldigt intressant bok ur bland annat ett moralfilosofiskt och djurrättsligt perspektiv, samtidigt som det är en familjeberättelse och en thriller och lite annat på en och samma gång, men hon lyckas väva ihop boken till en av de mest tänkvärda, sorgliga och läsvärda böcker jag läst på länge. Som Lavender Lit själva skriver om sin egen utgivning: ”Vi vill att du ska fängslas, svepas med, skrattgråta och känna igen dig.” Grattis, med den här boken slog ni huvudet på spiken!

Tack till Lavender Lit för recensionsexemplaret!

Andra som också recenserat: Bokfrossa, Sagan om Sagorna

CDON, Bokus, Adlibris, biblioteket och lokala handlaren!

6 reaktioner på ”Vi är alla helt utom oss

  1. Oh no! Alltså fjärde väggen där, jag fullkomligt avskyr att bli tilltalad direkt av filmer eller böcker. Blanda inte in mig i era problem tack, jag vill bara vara åskådare. Hmm, hämtar den på bibblan idag men blir kanske inte med samma entusiasm som väntat. Och ja, jag ser allt annat du skriver också men jag är lite tveksam nu. 🙂

    Gilla

    1. Hehe, det kan så klart vara lite av en vattendelare. I den här är det ändå i linje med hur karaktären är i övrigt så det funkar betydligt bättre än i andra fall. Det är ok med mig när hon säger ”det här är sånt ni inte behöver veta så jag hoppar över det”.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s