Ringar på svart vatten

ringar_pa_svart_vatten-akerblom_gull-31793109-4080238141-frntlFörfattare: Gull Åkerblom

Beskrivning: ”Ingen i familjen vill flytta till den sedan länge obebodda prästgården. Väl där utbrister Bens brorsa: Spökhus! inför de knarrande trapporna och spindelväven i tornrummet. Och så rätt han ska komma att få. Snart står det klart att en själ inte har fått ro och det blir Bens sak att ta reda på vad som en gång hände i den lilla slumrande byn.

Sökandet efter sanningen blir ett möte med det okända när Ben tvingas stå öga mot öga med sådant som ingen annan ser eller hör. Och han möter också Alba. Alba som betyder gryning. Alba som på så många sätt blir ett uppvaknande för Ben. För det här är också Bens historia; en son, en bror som alltid har känt sig annorlunda och som törstar efter att förstå vem han är och var han kommer ifrån.”

Omdöme: Överallt där man läser om ”Ringar på svart vatten” står det att den är skriven i Maria Gripes anda. Ja, inte vet jag, det kanske stämmer. Jag har inte läst nåt av varken Gripe eller Åkerblom tidigare. Det som drog mig till den här boken var berättelsen om Ben som alltså alltid känt sig lite annorlunda och utanför. Som älskar att teckna och vara ute i naturen och som är olyckligt kär fast han inte vill erkänna det själv. Och spökhus! Du hade mig vid spökhus.

Ja, och skogstjärnar och spöken och grejer.

Men jag får inget bestående intryck av den här boken. Jag fastnar inte riktigt. Jag tycker om beskrivningen av Ben är väldigt välskriven, och hans utanförskap känns trovärdigt och bra och jag älskar parallellerna till borttingar och John Bauers troll och allt det där. Men ramberättelsen tuffar på i ett tempo som känns lite för långsamt för att hålla intresset uppe och jag får lite känslan av att det här är en av de ungdomsböcker som vi vuxna tycker bättre om än vad själva målgruppen kommer att tycka, även om själva ”mysteriet” i sig är innehåller alla de ingredienser som behövs. Boken är inte på något sätt dålig, men jag landar på nånstans strax över godkänt i mitt betyg.

Tack till Bonnier Carlsen för recensionsexemplaret!

Andra som skrivit om boken och inte nödvändigtvis tycker som jag: Bokfreak, Sagan om sagorna

Finns hos CDON, Adlibris, Bokus, lokala handlaren eller biblioteket.

3 reaktioner på ”Ringar på svart vatten

    1. Det är kanske inte den bok jag skulle välja först, men samtidigt har den sina poänger. Men som sagt, t ex Bokfreak tyckte väldigt mycket om den. Så det beror nog lite på vems smak du föredrar 🙂 sen är den ganska tunn om det hjälper att välja…

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s