Galgbacken

galgbackenFörfattare: Ewa Christina johansson

Beskrivning: ”Midsommarafton. Trettonåriga Lykkes stora släkt är samlad på landet för en fest, men själv känner hon sig mest bara deppig. Hon går iväg ensam på en promenad och ser upp mot utsiktstornet på kullen. För en kort stund kan hon svära på att en hög, skräckinjagande galge reser sig intill tornet. Strax därpå sveper en svag vind förbi. Det låter som viskningar i luften. Som ord. Precis som orden på berlocken som Lykke nyss fått ärva av mormor och moster. In aeternum. ”

Omdöme: Jag vet inte om det är nån trend just nu eller om det bara är så att jag snubblar över skräckhistorier för slukaråldern, men det har blivit ett gäng sådana nu på senare tid, och sist ut är alltså Galgbacken som ligger hyfsat bra till i tid, midsommar var ju trots allt inte så länge sedan.

Jag gillar själva grundtanken, det här med att se en galge torna upp sig på en kulle under midsommar när det alltså ska vara som närmast till det övernaturliga och ”andra sidan”. Alla vi som bott nära en kyrka eller någonstans där nåt hemskt har hänt kan relatera till det här med spökhistorier om såna platser och det känns som ett tacksamt ämne att skriva om just på grund av detta.

Den är ju dessutom läskig men känns ändå väl avvägd för sin åldersgrupp (men som vanligt får man ju som förälder kanske fundera lite beroende på barnet) men den är inte på långa vägar lika skrämmande på samma sätt som Kurragömma av Petrus Dahlin som jag skrev om för ett tag sen.

Jag tycker därför att den fungerar bra som en tidig spökhistoria för målgruppen, inte allt för svår att läsa och förstå, men som kanske saknar det där lilla extra. Däremot pluspoäng för tema och miljöbeskrivningarna!

Andra som skrivit om boken: Snowglitter

Finns på CDON, Adlibris, Bokus, biblioteket och lokala handlaren

En reaktion på ”Galgbacken

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s