#TBT 27/8 – intellektuell inteschmecktuell

Under mina mer pretentiösa stunder (jag har faktiskt också varit en ängslig runt-tjugo-nånting med för uppblåst uppfattning om min egen viktighet) så grävde jag lite i klassiker-hyllan på biblioteket i Ängelholm. Samtidigt som jag lyssnade på gnällig indie-pop från Göteborg och engelska arbetarklasstäder så ville jag läsa VIKTIGA böcker. Av FRANSKA FÖRFATTARE. Det här var alltså under mina värsta perioder där jag ville vara intellektuell och prata politik och filosofi och vara finkulturell. Det vill säga raka motsatsen till nu.

Sånt är viktigt. Trodde jag.

Hur som helst…

Klart jag läste Albert Camus. Och Victor Hugo. Och Emile Zola.

Camus Främlingen står fortfarande i hyllan, den fanns i en rätt tunn pocketupplaga så den slog jag naturligtvis till på. Jag vill minnas att jag faktiskt tyckte om ”Les Miserables”, boken alltså, men be mig inte berätta vad den handlar om. Det har jag glömt för länge sedan.

Jag har egentligen ingenting emot att läsa klassiker, varken från franska författare eller någon annanstans. Jag tycker fortfarande väldigt mycket om både Hemingway och Steinbeck, och även svenskar som Hjalmar Söderberg eller Vilhelm Moberg.

Men det jag kommit fram till hittills är ju att det är mycket roligare att läsa det man faktiskt är sugen på att läsa än att läsa sånt som man känner sig tvingad att läsa. Nu läser jag i och för sig en hel del recensionsexemplar av böcker som jag kanske inte hade tittat efter om jag var nere på bokhandeln, men skillnaden är jag att jag valt att läsa såna böcker också. Och är den alldeles för usel får jag ju möjligheten att skriva nåt av det roligaste som finns, det vill säga sågningar liket jag också gjort vid några tillfällen.

Men i alla fall – gör inte som jag gjorde. Läs inte för att verka svåra. Det är bara dumt. Läs för att ni vill. Och vad ni vill.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s