April, April

OPAL_EDVARSDSSON_APRIL_APRIL_OVERDRAG.inddFörfattare: Mattias Edvardsson

Beskrivning: ”En gammal skola och ett hagelgevär. Hugos plan är enkel. Ett skott i huvudet vid fönstret och han ramlar ner på skolgården mitt under rasten. Då slipper han ifrån sig själv samtidigt som han hämnas på mobbarna och hela jävla systemet. Men han blir upptäckt och hamnar på ett behandlingshem. Där träffar han Julie och Nico. Och April som är vacker, vild och spännande. Tillsammans med dem förändras Hugo, och han börjar inse att vissa saker är värda att leva för.”

Omdöme: ”On my signal, unleash hell.” Nu börjar höstens böcker trilla in, och den här hösten kommer att vara fylld av VÄLDIGT intressanta böcker. Först ut är här på oarya.se är alltså April, April av Mattias Edvardsson. Jag har inte läst något av honom tidigare, men av internet att döma så känns han som en vettig person – han är ju skåning, hundägare och född på 1970-talet liksom. Sånt gillar vi.

April, April är ett sorts ensembledrama i behandlingshemsmiljö. Det är få, men väl definierade karaktärer och en väldigt tight och väl berättad historia som är både mörk och upplyftande på samma gång. Jag kan tänka mig att det kommer att finnas läsare därute som kommer att reta sig på April, som är väldigt intensiv och utåtagerande, lite som om nån av John Greens karaktärer Alaska och Margo blivit korsade med Harley Quinn från Batman (sug på den ett tag!). Men det är faktiskt att göra det alldeles för enkelt för sig och att vara för onyanserad i sin bedömning av boken och dess karaktärer. För April, April är faktiskt bra på riktigt.

Jag läste nånstans att en av trenderna inom ungdomsböcker är just böcker om psykisk ohälsa, och jag kommer att återkomma till fler böcker om detta under hösten och detta är absolut en sådan bok. Det jag tycker om är att den inte väjer för att diskutera den typen av problem och att Edvardsson gör det på ett trovärdigt sätt som jag tycker känns väl underbyggt. (Här är det troligen psykologilärare Edvardsson som kommer till sin rätt). Det är tvunget, annars funkar inte en sån här bok. Samtidigt är det väldigt viktigt med den här tidigare nämnda blandningen av jobbigt och positivt som jag tycker att Edvardsson lyckas väldigt bra med – balans är ett nyckelord i sammanhanget.

Det finns väldigt mycket att känna igen sig i, både för de som kanske kämpar med liknande problem eller för oss som står bredvid, eller bara träffat nån som påminner om antingen Hugo, April, Nico eller Julie och jag tycker absolut att den har en stor potentiell läsekrets och är troligen en av mina favoriter när vi summerar året om några månader. Det är så spännande att få läsa bra ungdomslitteratur som har vettiga och trovärdiga killar i huvudrollerna. I år tycker jag att vi fått flera bra sådana titlar från svenska författaren och här är alltså ytterligare en!

Sen måste jag faktiskt nämna instagramkontot och twittern för April Falk. Älskar’t. Ni författare där ute, mer sånt!

Andra som skrivit om boken: Vargnatts bokhylla

Tack till Opal för recensionsexemplaret!

Finns att köpa på CDON, Adlibris, Bokus, lokala bokhandeln eller förhoppningsvis på biblioteket. Annars vet ni vad ni gör.

2 reaktioner på ”April, April

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s