Varning för extremt nörderi och gnäll.

Jag tänker inte ge mig in i nån vidare diskussion angående utgivningen av David Lagercrantz ”Det som inte dödar oss”. Är det ok att göra så eller inte? Det får ni fundera på själva och kommentarsfältet står till ert förfogande.

Det jag däremot kan säga är att jag tycker att boken är helt ok som nån sorts fast food-litteratur. Man blir mätt för stunden men näringsvärdet skulle ge Fredrik Paulún en hjärtinfarkt, och så blir man hungrig ungefär när man slängt skräpet och ställt undan brickan.

Men vissa saker störde mig ändå. Det finns nån sorts underlig bröstfixering (i stort sett alla kvinnliga karaktärer får dem beskrivna vilket känns….unket) och storyn kräver en så stor ”suspension of disbelief”, för övrigt ett fantastiskt bra uttryck, att man inte ens är i samma landskap som verkligheten.

Men det som främst stör mig som en sten i skon är den uppenbart slarviga researchen. Nu är det här på en otroligt nördig nivå, så den som inte bryr sig kan stanna här och återkomma senare i veckan för ordinarie tramsande, men för den som är lite intresserad av hur petig undertecknad kan vara får gärna stanna kvar. Kakor serveras efter föreläsningen.

Man kan ju tycka att eftersom jag jobbar med IT så skulle det vara de IT-relaterade delarna av boken, dvs jättemycket som jag stör mig på, men så är inte fallet. Jag kan nämligen vara världens minst IT-intresserade IT-tekniker, så jag har ärligt talat ingen större koll på det som pratas om i boken – det är helt enkelt inte det område jag arbetar inom. Teknobabbel funkar oftast som ett sömnmedel, men tro mig, jag är faktiskt väldigt bra på mitt jobb. Jag får chokladkartonger och vinflaskor liksom.

Nix – istället är det när Lagercrantz börjar prata Marvel-serier som jag blir extra nyfiken, och beväpnad med nåt så simpelt som Google kollar upp det han pratar om, och alltså upptäcker slarvandet – och eftersom det i ärlighetens namn inte är kvantfysik utan serietidningar det handlar om så är det faktiskt inte JÄTTESVÅRT att göra rätt. Istället känns det som att han bara snabbgooglat och slängt ihop lite saker och inte kollat om det faktiskt är rimligt att få ihop. För grejen är så här: i boken beskrivs det att Lisbeth Salander tar sitt namn från Marvel-hjälten Wasp när hon är i tonåren och börjat lära sig hacka datorer, och so far so good. Det är när han börjar dra in två organisationer som heter ”The Spider Society” och ”Sisterhood of the Wasp” som det blir problem, eftersom han hävdar att de dels har med Wasp att göra och att ”The Spider Society” utgörs av ett gäng superskurkar som är ärkefiender till Wasp, som till exempel Thanos. Och där började jag nörda.

Jag kände liksom inte till någon av organisationerna, och kunde inte få ihop Thanos som ärkefiende till Wasp – det är liksom inte rimligt. Det är som om Zlatan skulle spela korpfotboll. Så jag googlade. Och inte ett skit stämde så klart. Allt ifrån att båda organisationerna först dök upp i serietidningar runt 2004 (Salander ska enligt Wikipedia vara född 1978 vilket innebär att hon skulle vara tonåring i början av 1990-talet, vilket gör det väldigt svårt för hennes syster att hitta serietidningar om sånt som trycks ca 10 år senare. Om hon nu inte hade en tidsmaskin dvs.) till att de trots namnet inte har ett smack med Wasp att göra… utan sidokaraktärer till Spindelmannen.

Så tanken dyker så klart upp – om han inte ens kan researcha serietidningsfigurer, hur rätt har han då om autism och IT-säkerhet? Troligen ännu mindre.

Nu drabbar det här ju inte särskilt många. 99,5% av läsarna kommer ju inte att uppmärksamma just det här överhuvudtaget. Men ändå, det stör ju mig…

Sånt går jag och tänker på ibland. Tack för uppmärksamheten.

Talestoastonish

Blomkvist och Salander i flygande fläng. Eller?

6 reaktioner på ”Varning för extremt nörderi och gnäll.

 1. Alternativt har han gjort research, men sket i det för att det skulle passa honom bättre (eh, vilket ju förstås är ännu värre…)? Tycker ju dock att redaktören borde sagt stopp när det handlar om en så stor produktion. *muttrar*

  Gilla

 2. Kul läsning. De flesta har bara åsikter om själva utgivningen och till slut börja tom jag ( som inte är det minsta intresserad av boken ) gnälla lite och ba, men boken då? Hur är boken?

  Det var dock en ( datanörd ) i en författargrupp som skrev att det är helt ok att Lagerkrantz inte kan ett skit om IT, men att han borde ha researchat åtminstone lite. Personen lade sedan till att detta inte är något som gemene man troligen märker, men för de som märker det framstår det som otroligt nonchalant.

  Och gällande detta med att fortsätta någon annans verk då. I teorin har jag inget emot det. Men när jag läste det här inlägget insåg jag vilket delikat fråga det faktiskt är,

  http://bokboxen.blogspot.com/2015/09/bokhandlarna-svarar-vilken-dod.html

  🙂

  Gilla

  1. Kul att det finns fler som tycker samma sak. Det är ungefär exakt samma som jag kom fram till – det känns slarvigt för de stackare som uppmärksammar det men de allra flesta kommer ju inte att märka det. Så mitt förtroende till Lagercrantz naggas ju rätt rejält i kanten, även om jag trots allt blir lite lagom underhållen av boken.

   Gilla

   1. Och fortfarande: FATTAR ICKE hur de kan låta det vara så slarvigt när det är en så stor och uppmärksammad produktion. Jag fattar om det är någon okänd debutant som inte får någon marknadsföring. Men hallå, det här måste ju vara en av årets mest uppmärksammade böcker. Som i Torka aldrig tårar utan handskar där en knappt kom fem sidor utan korrfel…

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s