Athena

athenaFörfattare: Marta Söderberg

Beskrivning: ”Maya lever i zonernas gränder, ständigt på sin vakt. Benjamin har ingen och inget, och längtar bort från sitt kriminella liv. Makten kallar dem nummerlösa. En natt kidnappas Maya och Benjamin, och vaknar upp på Athena, en hemlig agentorganisation. Tillsammans med andra nummerlösa ungdomar ska de genomgå ett rekrytprogram.

De lever i en tid när allt har fallit sönder. Ingen saknar dem. Maya och Benjamin tvingas vänja sig vid Athenas hårda värld. Men hur långt är de beredda att gå för att klara prövningarna? Hur mycket är de villiga att offra för att kanske få en ny chans?”

Omdöme: Jag är av den åsikten att alla filmer blir bättre av ett träningsmontage, men så är jag också en person som är matad med 80-talsaction så att det sprutar ur öronen på mig. Om nån filmar Athena nån gång kommer jag att KRÄVA träningsmontage på vilket socialt media som då kommer att vara aktuellt. För i ”Athena” tränas det mycket, ofta och länge. Maya och Benjamin skulle kunna tävla i Military Fitness och vinna hur många medaljer som helst.

Men i ”Athena” vinner man inga medaljer. Där är det en hård och mörk värld där nummerlösa är värda mindre än navelludd och Makten är… mäktig och totalitär. Inget nytt eller förvånande men inte heller nåt att förakta som läsare. Dystopi som det ska vara. Bakgrunden till dystopin är en världsomspännande ekonomisk kollaps och det känns ju oroväckande aktuellt med tanke på hur vissa länder sköter sina ekonomier, och skymtar Söderbergs eget intresse för både ekonomi och historia. Snyggt!

Jag tycker att ”Athena” är ett rätt trevligt genrebyte för en författare som inte tidigare arbetat i den här genren, och som enligt henne själv inte läst nån dystopi tidigare (men kanske sett nån film?). Det är inte några enorma överraskningar, men jag gillar ändå det jag får, men jag tror att Söderberg kan ännu bättre för att överraska och sätta sin egen prägel på sitt verk i jämförelse med alla böcker ”Athena” jämförs med.. Jag håller förresten inte alls med de som slentrianmässigt refererar till boken som en svensk ”Hunger Games” (Hej Svenska Dagbladet!). Min första tanke redan när jag läste beskrivningen var faktiskt TV-serien ”Nikita” och jag VET att jag har rätt. Jag hade önskat lite mer svar på vissa frågor om själva berättelsen och vissa karaktärers motiv till varför de gör saker och ting men eftersom det är som gjort för en fortsättning hoppas jag på mer sådan information i nästa del. För det måste ju komma minst en?

Tack till författaren för recensionsexemplaret!

Andra som skrivit om boken: Bokhuset, Vargnatts bokhylla, Boktjuven

Finns på CDON, Bokus, Adlibris, lokala handlaren och vettiga bibliotek.

2 reaktioner på ”Athena

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s