Feralerna 1: Kråkviskaren

krakviskarenFörfattare: Jacob Grey

Beskrivning: ”En gång i tiden var Blackstone en blomstrande metropol, men det var innan den mörka sommaren. För åtta år sedan svepte en brottsvåg genom staden folk överfölls och mördades urskillningslöst. Stadsdelar sattes i brand. Vilda djur strövade i flock på gatorna. Det var också åtta år sedan Caw, då bara en liten pojke, oförklarligt lämnades av sina föräldrar. Sedan dess har Caw bott i en trädkoja i en ödslig park, och har aldrig ifrågasatt sin förmåga att prata med kråkor. Men när tre livsfarliga fångar rymmer från stadens fängelse och Caw träffar polisdottern Lydia, inser han att hans förmåga har större betydelse än han någonsin kunnat ana. Han är en feral en som kan kontrollera djur. När våldet åter igen tar över staden, och hotet om en ny mörk sommar ökar, inser Caw att det finns två sorters feraler: de som lever i harmoni med sina djur och de som tvingar dem till underkastelse. De goda feralerna måste nu sluta sig samman och för Caw innebär det att han snabbt måste lära sig att hantera sina förmågor och förbereda sig på att möta en ondska han inte trodde var möjlig.”

Omdöme: Som att ta Harry Potter, Oliver Twist och Spindelmannen och köra ner det i en mixer, skaka och servera med ett körsbär och ett paraply. Lite så känns Kråkviskaren – eller åtminstone ambitionen med Kråkviskaren. Premissen är ju hur kul som helst, men tyvärr är utförandet inte riktigt lika bra. Det är inte jättedåligt heller, men bland det mest frustrerande som finns är när man ser hur mycket potential som bara slösas bort.

Som sagt, jag gillar ju idén, och mitt tolvåriga jag som dyrkade Spindelmannen hade slukat direkt och älskat det, men mitt trettiofemåriga jag ser inte särskilt mycket crossover-potential i bokserien. Jag tycker också att Grey tyvärr bränner lite för mycket av sitt krut alldeles för snabbt – när Caw når nya höjder (bokstavligt talat) efter halva boken och redan där sägs uppnå superkrafter som bara legendariska feraler haft tidigare, då undrar man ju vad som ska hända härnäst? Då blir det ju nästan lika dumt som när Stålmannen kunde backa tiden genom att flyga jättesnabbt i motsatt riktning mot jordens rotation – det blir alldeles för mycket.

Dock går det fort att läsa, det är inte särskilt komplicerat berättande eller språk så 10-14-åringar bör kunna klara av boken relativt bra. Det finns som sagt potential, men det återstår att se hur Grey förvaltar det i nästa bok (som jag trots allt vill läsa!).

Finns på Adlibris, CDON, Bokus, lokala handlaren eller biblioteket.

Tack till förlaget för recensionsexemplaret!

2 reaktioner på ”Feralerna 1: Kråkviskaren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s